Реклама / Ads
0| 2338 |03.08.2024 НОВИНИ

Локализираха пожарa край Кресненското дефиле. Симитли и Струмяни още са в бедствено положение /обновена/

.
Източник: Facebook
Пожарът в горския масив край генералтошевското село Лозница е локализиран и няма опасност за жителите в близките населени места, каза за БТА кметът на селата Лозница и Росица Георги Недев.
 

Той допълни, че в овладяването на огъня са се включили много доброволци и земеделски производители от близките села. Недев каза също, че на място ще останат пожарни екипи и автомобили да следят да не се разрази отново. Кметът каза също, че са спасени големи блокове с царевица и слънчоглед, но е горяло и стърнище. 







Засегнатият горски масив е около 3500 дка, като обхванати от огъня са 1500 дка. Огънят е успял да премине и на румънска територия, но румънските служби са реагирали и е потушен, каза още Недев. Той допълни, че пожарът е бил низов в началото, а силният променлив вятър допълнително е допринесъл за разрастването му. 

 

Пожарът в Кресненското дефиле също е потушен, съобщи кметът на Кресна Николай Георгиев във фейсбук профила си. Благодарение на бързата и адекватна работа на пожарникари, доброволци, полицаи, горски служители и всички на терен, пожарът е потушен, посочи той в публикацията. 

 

Общините Симитли и Струмяни остават в бедствено положение.

 

И днес в гасенето на пожарите край Микрево и Сенокос ще се включи летателна техника, както и специализирани противопожарни автомобили на Югозападното държавно предприятие. Очаква се и много доброволци да се присъединят към пожарникарите на терен. Към момента най-добра е ситуацията в село Микрево, каза пред БНР инженер Петко Ангелов от ЮЗДП.







"Вчера остана един малък фронт неугасен, който е в широколистна гора принципно и може би днес, ако не се е разраснал някъде към иглолистното ще го хванем", обясни инж. Ангелов.

 

Сложна е и обстановката обаче в Пирин планина край Сенокос, откъдето вчера бяха евакуирани местните жители.  

 

"Вчера общо взето колегите се бяха справили с горния фронт, но долния фронт си гори", посочи още той.

Огънят в граничната планина Славянка е влязъл в нашата територия, но е на близо 7-8 километра от селата Голешово и Петрово. Няма опасност за местното население.

 

"Вътре в самия периметър гори все още. Тук-там излизат някъде извън периметъра, отделни огнища", заключи инж. Петко Ангелов. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2633 |02.08.2024 Пулмолог за замърсяването в Пловдив: Може да има трайни здравни последици . 0| 4940 |02.08.2024 С гръм и трясък: Световен рекорд на Олимпиадата в атлетиката . 3| 4808 |02.08.2024 Думата на освободените затворници: Не бъркайте Путин с Русия! . 1| 3210 |03.08.2024 Д-р Симидчиев за ФрогНюз: Децата са най-уязвими от дима от пожари. Маските от времето на COVID пазят и тук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads