Реклама / Ads
3| 4602 |16.02.2019 НОВИНИ

Локомотивът от Хитрино е водил дерайлиралия влак в Пловдив

.
Източник: БГНЕС
Един и същ локомотив е водил и взривилия се влак в Хитрино, и товарната композиция, която дерайлира тази сутрин в района на Централна гара - Пловдив. Следователи от Националната следствена служба, специализирани в подобен род инциденти, са в Пловдив.
 

 Един и същ локомотив е водил и взривилия се влак в Хитрино, и товарната композиция, която дерайлира тази сутрин в района на Централна гара - Пловдив. Това стана ясно от изявлението на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов.

 

Припонмяме, че през декември 2016 година в село Хитрино, на 20 км от Шумен се взриви товарна влакова композиция от цистерни, превозващи полипропилен. Експлозията стана след дерайлиране на композицията при влизане в гарата. Живота си загубиха 8 души, 30 бяха ранени. След взрива имаже големи материални щети в цялото село, сградата на гарата бе напълно унищожена. Разрушени бяха къщи и други обекти, включително общината.

 

След като стана ясно, че композицията е собственост на същата фирма, днес разпореждане на главния прокурор следователи от Националната следствена служба поеха разследването на инцидента с дерайлиралия влак в Пловдив.

 

Управителят на “Булмаркет” Петър Ганев посочи като първоначална своя версия за инцидента счупване на езика на стрелката, насочваща влака при влизането му в гарата. Главен комисар на МВР Николай Николов коментира, че това е една от версиите, но езикът на стрелката може да е счупен и по време на инцидента. Очаква се мнението на следователите от Националната следствена служба, съобщава Дарик.
 
Румен Попов уточни, че по нареждане на главния прокурор е образувано досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура и вече се провеждат следствени действия, разпитват се свидетелите. Няма изтичане на газ, няма пострадали, каза още той. Пробите за наркотици и алкохол на тримата машинисти, които нямат травматични увреждания и вече се разпитват, са отрицателни. Рано е да се говори за причината на инцидента, каза още окръжният прокурор, цитиран от БГНЕС.

 

Не е имало изтичане на газ, няма и в момента, това се следи непрекъснато с уреди, няма опасност за служителите на терен и за населението на Пловдив, каза главният комисар на МВР Николай Николов.

"Веднага, след като се извършат огледите и след разрешение на прокуратурата, започваме максимално бързо да вдигаме локомотивите и двете цистерни, които все още не са изтеглени", каза още гл. комисар Николов. "Специални кранове ще дойдат от София, амбицията ни е до 24 часа да пуснем отново движението.

 

Възстановителните работи ще се извършат с крановете, с хидравлични инструменти - механични дейности, които не предполагат риск".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3732 |31.01.2019 Поредно съдебно заседание за Хитрино продължава днес . 0| 4065 |21.01.2019 Аварира локомотивът на бързия влак София-Кулата . 6| 5273 |13.12.2018 Кметът на Хитрино поиска пострадалите от взрива да връщат пари . 0| 3528 |15.11.2018 Трима загинаха при катастрофа край Хитрино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads