Реклама / Ads
17| 4868 |13.01.2024 НОВИНИ

Лондон: Светът губи търпение към дестабилизиращите действия на Техеран

.
Източник: БГНЕС
Великобритания призова Иран да окаже въздействие върху групировката на хутите в Йемен и други съюзници в Близкия изток, за да се прекратят нападенията.
 

"Светът губи търпение към дестабилизиращите действия на Техеран", алармира британският военен министър Грант Шапс в интервю за в. "Дейли телеграф", публикувано в събота.

 

"Иран трябва да убеди бунтовниците хути, както и други съюзници като ливанската "Хизбула" и други групировки в Ирак и Сирия, да спрат", подчерта Шапс. "Техеран трябва да играе важна роля в деескалацията на напрежението и да разбере, че трябва да обясни по-ясно на многобройните си пълномощници в региона, че от това няма да излезе нищо добро и всички ще загубят, ако продължат по пътя, по който са поели", допълни той.

 




Министърът на отбраната отказва да отговори на въпрос ще участва ли Обединеното кралство в още един удар по хутите в Йемен, но набляга на обстоятелството, че трябва да се разбере, че "има един предел, който беше наистина преминат".

 

"Не можете да имате бандити, които всъщност тормозят международното корабоплаване и представляват много рискове. Смъртта на абсолютно невинни хора, които нямат никакво отношение към случващото се в конфликта между Израел и Газа, е само въпрос на време", смята той.

 

Атаките бяха извършени от въздуха и от морето в отговор на атаките на подкрепяната от Иран милиция на хутите срещу кораби в Червено море. Това е нова регионална ескалация на войната между Израел и Хамас в Газа.

 




Междувременно американският генерал-лейтенант Дъглас Симс, който отговаря за военните операции в Пентагона, очаква нови нападения от страна на хутите след атаките срещу тях: "Предполагам, че те ще започнат ответни действия", изрази мнение той.

 

Симс даде и допълнителна информация за първия удар, извършен съвместно със САЩ - съюзниците са атакували общо почти 30 военни обекта. Първоначално съюзниците са атакували 16 позиции на хутите. Малко след това са били идентифицирани и атакувани още 12 локации. Първоначално американските военни съобщиха за атака срещу 16 военни обекта и над 60 цели в петък вечерта. При атаките са използвани малко над 150 вида боеприпаси.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4561 |13.01.2024 Кремъл обяви писателя Борис Акунин за чуждестранен агент . 0| 4286 |13.01.2024 Кметът на Русе Пенчо Милков отличи състезателите и треньорите на СК „Калагия“ . 26| 4557 |13.01.2024 Зеленски благодари на Борисов, Петков и Пеевски за подкрепата за Украйна . 19| 4511 |13.01.2024 Зърнопроизводителите заплашиха с нови национални протести, опасяват се от фалит на сектора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads