Реклама / Ads
11| 5316 |06.04.2020 НОВИНИ

Лозан Панов поиска ВСС да публикува одитния доклад за случайното разпределение на делата

.
Председателят на ВКС Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоява Висшият съдебен съвет (ВСС) да публикува одитния доклад за системата за случайно разпределение на делата.
 

След уведомяването на обществеността (чрез съобщение, публикувано в страницата на Върховния касационен съд в 12.40 ч. и изпратено до медиите) за факта, че на председателя на ВКС не е предоставен одитният доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България, в 13.34 ч. докладът е бил изпратен чрез електронна поща до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщават от ВКС.

 

От съда допълват, че призивът на Панов е документът да бъде публикуван публично в интернет, за да могат българските граждани сами да се запознаят с неговото оригинално съдържание.

 

Припомняме, че в края на миналата седмица за наличието на такъв доклад информираха първо медии свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, които открито атакуват Панов. Малко по-късно прокуратурата обяви, че е получала сигнал от представители на Висшия съдебен съвет (ВСС) и е започнала проверка.

Оказа се, че докладът на отдитната компания е станал достояние само на определени членове на ВСС.

 

Според публикация на "Капитал" анализът е изготвен от фирмата за киберсигурност Amatas. В него се коментират слабости в сигурността на системата, но в документа не се съдържат никакви данни, че случайното разпределение е било компрометирано или някой е експлоатирал слабостите на системата. Има информация за един потенциален опит - от края на 2016 г., който според експертите е бил неуспешен.

 

Системата за случайно разпределение на делата е направена от "Смарт системс 2010"  На същата компания през август 2019 г., тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров възлага надграждане на унифицираната информационна система на прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4330 |01.04.2020 БНБ ще поиска от банките мораториум върху кредитите до часове . 2| 4173 |31.03.2020 Прокуратурата поиска по-голям контрол върху заведения за обществено хранене . 11| 3938 |31.03.2020 Борисов поиска 30 000 PCR- теста на месец от Южна Корея, говори с президента на страната . 8| 5388 |29.03.2020 Бременна поиска разрешение от ген. Мутафчийски бебето й да „излезе“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads