Реклама / Ads
13| 4232 |21.01.2016 НОВИНИ

Лозан Панов: С вчерашното решение ВСС е достигнал дъното на общественото доверие

.
Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов категорично отказа Димитър Узунов да го представлява като член на Висшия съдебен съвет. Отказа това докато Узунов не представи разпечатка от телефонните си разговори и изходящи смс-и за датата 14 януари, когато някой от ВСС изпрати на премиера Бойко Борисов, защото той е колегата, върху когото са надвиснали най-големите съмнения.
 

 Призовавам онези членове на съвета, които имат достойнство, да не участват в заседанията на ВСС, ако до понеделник Узунов не представи разпечатка. Отказвам да бъда част от всичко това, призовавам и цялата българска магистратска общност да упражним заедно натиск за разкриваме на истината затова кой е изпратил съобщение до МС. Само по такъв начин бихме могли да защитим своето достойнство като магистрати. Докато това не се направи аз няма да участвам в заседанията на ВСС, каза той, цитиран от Правен свят.

 

И продължи: Не повярвах на очите и ушите си за това, което се е случило вчера – смс-скандалът да приключи със смяна на представляващия ВСС. Този път няма да бъде, не може всички да са маскари. Рибата се вмирисва откъм главата, а с вчерашното решение ВСС е достигнал дъното на общественото доверие.

 

Недоверието е подходяща среда за поддържане на статуквото. Ние постоянно влизаме от скандал в скандал и всичко винаги приключва без резултат, но пък за сметка на това с натрупването им в обществото се натрупва усещането за безнадеждност. След скандала с есемесите през миналия четвъртък, за който отговорност трябваше да понесе само един един човек последва внезапна смяна с нов представляваш на ВСС и автоматично кръгът на хората, които трябва да носят отговорност се разшири – въпросният колега, върху който са надвиснали най-големите съмнения за подател на съобщението. Не случайно бях силен застъпник за идеята за намаляване на политическата квота във ВСС с новите промени в конституцията, защото магистрати избирани от политици ще дават отчет на политици. Днес публично заявявам, че отказвам да ме представлява г-н Узунов, докато не предостави разпечатка за есемесите, изпратени от мобилния му телефон или мобилните му телефони, изпратени през миналия четвъртък от 9.30 до 12.30.

 

Протестът на гражданите срещу агресията от последните дни оказва натиск върху съдебната власт, а в такива условия съдиите много трудно биха могли да взимат решение само въз основа на доказателствата и съвестта. Само справедливостта може да спре тази агресия, а справедливост обществото очаква именно от правосъдието. Връщането на справедливостта започва с изчистването на името на върховния орган на съдебната власт. Нека да носим отговорност пред тези, които са дали тази власт и да осъзнаем, че тази колективна наглост и арогантност няма да остане безнаказана и парата, която се натрупва рано или късно ще избие.

 

За голямо съжаление основната причина за нескончаемия български преход основната е заради изградените от миналото стереотипи в българското общество лесно да се поддава на манипулация. След съобщението от миналия четвъртък последваха безброй лъжи, манипулации и действия с една основна цел – отново хората повярват в най-голямата манипулация на прехода – че всички са маскари.“, заяви председателят на ВКС Лозан Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4293 |19.01.2016 Бивш евродепутат: Лозан Панов има подкрепа на съдийската общност в Европа . 18| 5569 |19.01.2016 Хр. Иванов: Димитър Узунов е изпратил есемеса на Лозан Панов . 21| 13158 |16.01.2016 Инджова: Всички зад Лозан Панов, или да дойдат генералите . 12| 5300 |15.01.2016 Калпакчиев: Борисов неправилно обвини Лозан Панов, той е пример за поведение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads