Реклама / Ads
27| 5487 |12.10.2010 НОВИНИ

Г. Лозанов: В БНТ липсват идеи за излизане от кризата

.
СЕМ прие доклада за икономическото състояние на БНТ. Според председателя на съвета проф. Георги Лозанов докладът е успокояващ, обективен, но безперспективен.
 
По думите му целият анализ е направен много професионално и е в известна степен успокояващ, защото дава светлина върху изграждането на Студио 1 и опаковката на БНТ.

Според Лозанов обаче този анализ не води до инструментите за излизането от кризата, в която се намира телевизията. Директорът на БНТ Вяра Анкова обясни, че в момента тече програмен анализ и до средата на ноември се очаква да стартират обновените предавания, а към края на годината и началото на следващата да има изцяло нови продукции. За тях в момента се търсело финансиране, включително и по европейските програми.

Отговорникът в УС за финансовото състояние на телевизията Атанас Кацарчев представи подробно икономическия анализ на БНТ. Според него към 31 юли 2010 година телевизията има 22 млн. дефицит. Ако до края на годината приходната част не се повиши с шест милиона лева, дефицитът щял да достигне 29 млн. лева. За сравнение в края на 2009 година дефицитът на телевизията е бил 3,5 милиона лева. До 31 юли 2010 година БНТ има 44% приходи и 43% разходи, което според Кацарчев балансира сметката. По думите на финансиста най-голямо разходно перо е това за правата за излъчване на програмата, след това са заплатите и доставката на сигнала.

„Спешно трябва да се вземат мерки за увеличаване на приходната част и намаляване на разходната част", заяви Кацарчев. От БНТ обясниха, че най-много средства отиват за правата на спортните предавания и в момента ръководството се опитва да преговори част от договорите. Кацарчев заяви още, че за 2007 година приходната част от рекламите е 4 пъти по-голяма в сравнение с тази година. По време на изготвянето на доклада са забелязани и много нарушения при сключване на договори. Констатирани са 13 нарушения. От ръководството обясниха, че са опитали да се срещнат с вътрешния одитор, за да разберат причините за така разписаните договори, но при посещението им при него се оказало, че той е в отпуск.

Анализът на опаковката на БНТ и Студио 1 ще бъдат предложени за разглеждане от Агенцията по финансов контрол. „За мен големите грешки са свързани с това, че решенията не са финансово обезпечени", заяви Вяра Анкова. До две седмици се очаква да бъдат завършени настройката на техниката и осветлението на Студио 1 и към края на октомври и началото на ноември студиото да бъде напълно завършено. Според Анкова то ще може да се ползва достатъчно ефективно при излъчването на съвременни предавания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5249 |14.09.2010 Т. Дончева: Първанов краде идеи от Движение 21 . 28| 7608 |05.09.2010 Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България . 8| 4929 |27.04.2010 Тренчев скочи срещу идеите на МС за отпуските . 18| 5878 |30.10.2009 Сините: Искаме си идеите в програмата на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads