Реклама / Ads
28| 7625 |05.09.2010 НОВИНИ

Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България

.
Може да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията предвид това, че от „Булсатком” предлагат един мач, а за да могат да го гледат, зрителите трябва да си купят целия пакет от програми и да станат абонати на оператора, което нарушава моралната конкуренция. СЕМ препоръчал на БНТ да обърне внимание на важните събития в новия бюджет.
 

Това каза пред „Фокус” проф. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии във връзка с излъчването на мача на националния отбор по футбол България – Англия в мрежата на Булсатком. Той уточни, че освен това може да се сезират организации за защита на потребителите, за да се види дали това по някакъв начин нарушава правата на потребителите. По думите му авторските права са въпрос на търговски преговори и свободно договаряне. Проф. Лозанов каза още, че има условия, които са предпоставени за спортни събития с особено значение, при които трябва да има достъп цялата национална аудитория.

„Затова обикновено обществената медия е тази, която трябва да предава мачове като България – Англия, за да може да има свободен и безплатен достъп. Но от доста време се излезе вече от тази наложила се традиционна практика. Най-напред „ProBG” взе националния шампионат и достъпът стана през кабел и беше възможен само за абонатите на кабелни телевизии. Сега вече тези мачове, които са за европейските квалификации за България взеха правата „Булсатком” и достъпът стана през сателит само през един единствен канал”, уточни проф. Лозанов. Той посочи, че е задължително да се възстанови старата практика и уточни, че това може да стане само, когато в Закона за радио и телевизия се направят достатъчно реформаторски текстове по отношение на обществените медии, така че да запише мисията на обществените медии.
„Част от тази мисия да бъде представянето на събития, от които се интересува голяма част от аудиторията. Когато се запише един път предварително това в мисията, трябва да се предвижда бюджет, когато се прави бюджетът на БНТ за такива събития, защото сега те имат основание да откажат да купят определени права заради липсата на средства. Трябва специално, целенасочено да се разпишат средства в бюджета”, посочи проф. Лозанов. В последното заседание на СЕМ е дадена препоръка на БНТ важните събития да залегнат в бюджета й.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4731 |17.03.2010 Костов: Мерките са сурови, ще бъдат посрещнати лошо . 4| 5010 |08.02.2010 Парамов: Ако бившите министри бяха по-грамотни, щяха да бъдат преизбрани . 5| 4748 |05.01.2010 Цв. Цветанов: Криминалите да бъдат осветени . 4| 4680 |19.10.2009 Етиен дьо Понсен: Престъпниците трябва да бъдат наказани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads