Реклама / Ads
4| 5012 |08.02.2010 НОВИНИ

Парамов: Ако бившите министри бяха по-грамотни, щяха да бъдат преизбрани

.
Според Парамов вина за сегашната ситуация имат министрите от кабинета на Станишев Източник: Вяра Йовева
Предишното правителство мина поетапно от утопията към реалността. Настоящето правителство прави всичко възможно да реализира една програма с цел да минимизира загубите от общата икономическа ситуация. Блокирани сме от всякъде и това изисква много по-задълбочено държавническо поведение, коментира пред БНР Кольо Парамов.
 

"Ще си позволя една оценка на предишното правителство, защото там се коренят истините за тежкото положение на България. Ако Станишев и министрите му бяха малко по-грамотни и бяха направили необходимото по отношение на финансовата база, те можеха да подсигурят първо, собственото си преизбиране, второ - можеха да подсигурят за следващото правителство по-предвидими условия за работа. Те се мотаха, недооцениха ситуацията в детайли и докараха едни много тежки изходни параметри за страната и най-вече за новото правителство", заяви финансистът Кольо Парамов.

"Аз си говоря така, както мисля, защото работя прекалено много с цифри и числа, които ми дават основания да правя заключения. От резерва бяха взети без никой да знае 3 млрд. и 630 млн. евро. В една публикация от миналата година аз разкрих тази ситуация и Орешарски започна да работи по друг начин. Той ежедневно издаваше заповеди за промяна на бюджета и така се стигна до схема, в която 600 пъти беше променян бюджетът на България. Ако те бяха обявили реален недостиг на бюджета, ако бяха прогнозирали кризата, ако бяха взели мерки още от началото, ние нямаше да бъдем в това тежко състояние. Новото правителство се натъкна на много ожесточена ситуация", смята Парамов.

Вътрешно кризата е налице, бюджетът е продънен отвсякъде, приходната част е стопирана, а според изчисленията на Парамов - през май ще имаме два пъти по-малко приходи, отколкото сега. Те ще покрият част от разликите на миналото правителство, но няма да могат да покрият някъде около 70% от необходимостите на сегашното правителство, убеден е експертът по икономически въпроси, който предложил още от май месец 2009-та година да започнат преговори със Световна банка и МВФ, да се търси един стикован заем или писмо за намерения, с което да се гарантира поетапно стабилизация на бюджета, но предишните управляващи отхвърлили идеята на Парамов.

Като пример Кольо Парамов дава Румъния, която вече е получила 20 млд. долара заем от МВФ, за разлика от нас българите, които до момента дори не сме кандидатствали. За г-н Парамов реалностите са едно, а пропагандата е друго.

“Всички предишни правителства търпяха абсолютни излишъци и не осъществиха промяна на доходната политика. При поетапно действие ние щяхме да имаме коренно различна доходна матрица, която щеше да се впише коренно различно в ЕС. Сега 900 евро е пенсията в Гърция, а 70 евро е в България?! Тези ориентири стават вече много фрапиращи. Затова са нужни нови идеи в икономиката и нови политики. В крайна сметка всичко опира до стандарта на живот. Това е истината”, обобщава Парамов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4838 |03.02.2010 Парамов: Десните да кажат кои олигарси ме протежират? . 48| 5107 |26.01.2010 Станишев поиска главите на трима министри от ГЕРБ . 5| 4491 |14.01.2010 РЗС иска главите на 11 министри . 3| 4713 |13.01.2010 Депутати и министри спорят за Закона за ГМО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads