Реклама / Ads
48| 5078 |26.01.2010 НОВИНИ

Станишев поиска главите на трима министри от ГЕРБ

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Симеон Дянков, Божидар Нанев и Нона Караджова са първите, които трябва да подадат оставка заради неадекватните си действия алармира бившият премиер Сергей Станишев. Той заяви, че БСП няма да подкрепи промените в кабинета, а привикването на Илиян Михов за вицепремиер определи като отвличане на вниманието от скандала с Румяна Желева.
 

Министър Дянков е първият, който трябва да си отиде, ако министър-председателят е адекватен на случващото се в страната, заяви Сергей Станишев на пресконференция. Според него Дянков е идеолог на всички "реформи" в здравеопазването чрез закриването на болници и в науката. "Дори и академик Съботинов призна, че реформата се прави под натиска на правителството”, припомни бившият премиер. Той каза още, че причината за промяната в състава на кабинета е в резултат на най-големия скандал на това правителство, свързан с кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар, отговорност за което носел изцяло Бойко Борисов.

„Искам да разсея една спекулация - социалистите не са искали проверка на агентурното минало на Кристалина Георгиева. Очевидно е, че г-жа Георгиева има много по-сериозни експертни качества”, заяви лидерът на социалистите. Според Станишев Бойко Борисов трябва да освободи и д-р Божидар Нанев, заради авантюрата в здравеопазването. „За болнична помощ са планирани с 350 млн. лв. по-малко средства в сравнение с миналата година като тръгват по малката съпротива – „ще орежем болници”, каза още той. „Проблемът се задълбочава, след като през януари се плати за ноември миналата година и този недостиг ще се усети. Настояваме за незаконните изисквания на НЗОК към болниците. Д-р Нанев е вторият министър, който трябва да си ходи”, каза Станишев.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова също трябва да напусне своя пост, според лидера на БСП. Станишев определи действията на Борисов от неделя като кризисен пи ар. „Премиерът казваше - на тях им спират, а на мен ми пускат. Сега сме изправени пред опасност да ни спрат парите по най-голямата програма”, каза Станишев. „Мелодрамата със скритото писмо е лъжа, казана от премиера и от министъра на околната среда”, посочи Станишев.

Лидерът на БСП изрази безпокойство относно построяването на АЕЦ "Белене" след бездействието и противоречивите сигнали на правителството, а загубата на време можело да се окаже фатална. Според Сергей Станишев няма усилия от страна на правителството по проекта. „Нищо чудно в един момент това да се окаже един чужд проект”, коментира експремиерът.

По повод реформите в здравеопазването той припомни, че през предходния мандат всяка година са били увеличавани средствата за здравеопазване. „Кризата сега се задълбочава. Вместо да се търсят средства за подкрепа на икономиката, се търси самоцелен бюджетен баланс. Реформа не може да се прави безцелно и без механизми за смекчаване на ефектите от реформите”, каза Станишев.

Червеният лидер обяви, че на утрешното гласуване в парламента БСП няма да подкрепи смените в кабинета. "Г-жа Желева е личен избор на премиера и проблемът, който възникна с нейната компетентност, е проблем и на правителството. Ако не се направят промените на министрите на финансите, на здравеопазването, на околната среда и водите, то премиерът носи отговорност лично”, заяви Сергей Станишев. Запитан кога от БСП ще искат вот на недоверие към правителството, лидерът на социалистите заяви: „Всяко нещо с времето си”. Той припомни, че БСП е предложила алтернативен бюджет, но не е бил одобрен от управляващите.

„Признавам възможностите на министър-председателя да прави кризисен пи ар. Заявката за назначаването на г-н Михов е начин да се отвлече вниманието от скандала около кандидатурата на българския еврокомисар. Хвърляме една бомба, за да прикрием нещо друго. Случаят със скритите писма е същият”, каза лидерът на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4776 |21.01.2010 НАП свири нарушение на трима футболни национали . 14| 6132 |20.01.2010 А. Томов: Станишев съсипа "Кремиковци" . 19| 4922 |17.01.2010 С. Станишев: Агресивна е некомпетентността на правителството . 22| 5361 |16.01.2010 БСП поиска оставката на Р. Желева като външен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads