Реклама / Ads
0| 3226 |03.06.2022 НОВИНИ

Лукашенко готов да позволи износа на украинско зърно през Беларус

.
Минск е готов да разреши транзита на украинското зърно до пристанищата на Балтийско море през Беларус, ако му бъде разрешено да превозва беларуски стоки от тези пристанища.
 

Това заяви в петък беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от агенция "БелТа" и "Ройтерс". 


Украйна е основен световен износител на зърно, но заради войната не е способна да използва черноморските си пристанища за доставки. Износът от Украйна през Беларус беше една от възможностите в дискусиите, водени от Организацията на обединените нации, които целят да увеличат глобалните доставки на зърно, тъй като се задава голяма продоволствена криза. 


Друг вариант е деблокирането на черноморските пристанища на Украйна. За да се случи това обаче от Русия поставиха ултиматум и поскиха Киев да премахне мините в териториалните си води.


В телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в петък Лукашенко е посочил, че  Беларус е готова да освободи необходимия капацитет по своята железопътна линия за зърното на Украйна и предложи организиране на преговори между Беларус, Украйна и страни, които са готови да осигурят достъп до своите пристанища. Отбелязва се обаче, че Минск е настоял пристанищата в Полша, Германия, Балтийските държави или Русия да бъдат отворени за беларуски стоки. 


Беларус, основен световен производител на поташ, беше засегнат от суровите западни санкции през 2021-2022 г., които нарушиха износа й на тор през пристанищата на Балтийско море.


Финансовите санкции, наложени на Москва от 24 февруари, удариха и руските износители на торове, а повредената глобална верига за доставки добави риска от продоволствена криза.


Гутериш предупреди по-рано тази седмица, че всяко споразумение за деблокиране на доставките на стоки от региона все още е далеч, защото "фактът, че всичко е взаимосвързано, прави преговорите особено сложни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3308 |03.06.2022 НАТО трябва да е готова за дългосрочен ангажимент в Украйна, заяви Столтенберг . 0| 3095 |02.06.2022 FT: Саудитска Арабия е готова да помпа повече петрол, ако руската продукция потъне под забрана . 0| 3071 |02.06.2022 ООН позволи на Турция вече да се казва Тюркие . 0| 3550 |01.06.2022 Още не сме готови: България изпълнява три от четирите критерия за приемане на еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads