Реклама / Ads
0| 3094 |02.06.2022 НОВИНИ

FT: Саудитска Арабия е готова да помпа повече петрол, ако руската продукция потъне под забрана

.
Уверение към западните партньори е дала Саудитска Арабия по отношение на петрола. Страната е заявила готовност да увеличи добива си, ако производството на Русия попадне под тежестта на санкциите. Това твърдят петима души, запознати с дискусиите, цитирани от "Financial Times".
 

Кралството устоя на призивите на Белия дом да ускори увеличаването на производството, въпреки че цените на петрола се търгуват близо до $120 за барел - най-високото ниво от десетилетие, като се аргументира, че енергийната криза може да се влоши значително тази година. Саудитска Арабия вярва, че трябва да запази свободния производствен капацитет в резерв.


Но страховете от категоричен недостиг на доставки нараснаха, след като ЕС започна нов кръг от санкции срещу Москва, включително забрана за внос на петрол по море в блока. ЕС също така се споразумя с Обединеното кралство, за да забрани застраховането на кораби, превозващи руски петрол по-късно тази година - ход, който според анализаторите вероятно ще ограничи силно способността на Москва да пренасочва петрола към други региони.


Мнението на Саудитска Арабия е, че макар петролният пазар несъмнено да е напрегнат, което подпомогна покачването на цените, все още няма реален недостиг, твърдят дипломати и източници от индустрията, които са запознати с дискусиите, които се състояха преди месечната среща на петрола на ОПЕК+.


Запознати с разговорите казаха, че Саудитска Арабия се е съгласила да промени тона си, за да се опита да успокои цените като част от сближаването с администрацията на американския президент Джо Байдън. Ако кризата в предлагането удари петролния пазар, кралството ще увеличи производството. 


Това може да бъде обявено и официално на срещата на ОПЕК+ в четвъртък. Нищо обаче не е финализирано и е възможно организацията на държавите, износителки на петрол, да се придържа към производствения си план, който е в сила от началото на кризата с COVID-19. 


Увеличенията на производството, планирани за септември, ще бъдат пренесени за юли и август, казва източник на "Financial Times", въпреки че групата ще трябва да одобри промяната.


Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман подчерта, че все още разглежда Русия като критичен партньор в алианса ОПЕК+. Въпреки това на Москва може да бъде предложено освобождаване от целта си за производство, ако производството й спадне значително. И Либия, и Иран преди това бяха освободени от целите на ОПЕК+, когато войната и санкциите възпрепятстваха способността им да произвеждат.


Руският външен министър Сергей Лавров е на посещение в Рияд тази седмица, за да се срещне с колегите си от Саудитска Арабия и ОАЕ. Те потвърдиха споразумението си да продължат да си сътрудничат в ОПЕК+

.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3228 |29.05.2022 КЕВР е готова да въведе блок тарифи за тока и водата . 0| 3423 |19.05.2022 Финладия е готова да обсъди опасенията на Турция за членството ѝ в НАТО . 0| 2941 |19.05.2022 Първан Симеонов: Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или им е писнало . 0| 3140 |19.05.2022 Антикризисните мерки влизат с актуализацията на бюджета, но тя още не е готова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads