Реклама / Ads
21| 3640 |30.03.2021 НОВИНИ

Д-р Маджаров: При нова вълна от COVID-19 може да има пълно затваряне

.
Д-р Иван Маджаров
При следваща вълна от COVID e много по-добре за кратко време да се въведат изключително строги мерки, включващи пълно затваряне. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Според него такъв подход би дал по-добър резултат и ще позволи след това обществото и икономиката да следват своя ритъм, отколкото за по-дълъг период да се предприемат по-меки ограничения.
 

„Другото е една агония, която беше оправдана миналата година, когато системата на здравеопазването не беше се срещала с такава масова епидемия. Това беше оправдано, защото трябваше да осигурим време да се подготвим и да се адаптираме“, коментира той пред Zdrave.net.

 

„При сегашната ситуация трябва да мислим за съвсем друго – не да осигурим плавна вълна, а чрез рязко и категорично затваряне да спрем разпространението на вируса, тоест да го ограничим тотално“, подчерта той.


"На обществото трябва да стане ясно, че за кратко приложени мерки, които са по-сериозни, ще са по-ефективни и по-малко уморителни, отколкото тези, които продължават с месеци, но не довеждат до намаляване на заразените с вируса", обясни председателят на БЛС.


Той беше категоричен, че ако не се прибегне до масова ваксинация на обществото, ще има нови вълни на епидемията.


„Относно това дали трябва да се отхлабват или не, мисля, че има достатъчно експерти в Щаба, които би трябвало да следват една последователна политика за предложения и прилагане на мерките. Ако трябва да гледаме сегашното състояние на броя на заболелите и заетите легла в болниците, на тези в интензивните отделения и изобщо нивото на разпространение на COVID, си мисля, че не сме в ситуация, която да разрешава разхлабване, освен ако не приемаме предишните аргументи за това че системата е далеч по-подготвена от преди, което до известна степен е вярно“, каза още той. Д-р Маджаров беше категоричен, че не може аргументът за пазене на системата да се използва безкрайно. „По този начин се настройва голяма част от обществото срещу лекарите и срещу работещите в здравеопазването“, изтъкна председателят на БЛС.


„Истината е, че да – колегите са натоварени, изморени са много – в кабинетите, в болниците. Натрупа се хронична умора, но това не може да е основният мотив, когато се налагат дадени ограничителни мерки. Основният мотив за тях трябва да е здравето на хората“, каза той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3223 |29.03.2021 Нова система за прием в 1-ви клас в София . 20| 3856 |28.03.2021 Математик от БАН: Ще има четвърта вълна на коронавируса . 30| 9075 |27.03.2021 Корнелия Нинова: Ще освободим бизнеса от рекета . 2| 3410 |23.03.2021 Проф. Угринова: До година ще бъде готов българският PCR тест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads