Реклама / Ads
13| 10537 |07.11.2008 НОВИНИ

Мъгли и сняг в началото на зимата; януари - мек!

.
Навръх 7-ми ноември приключи „меката есен” и революционно започва нов сезон. Според синоптиците зимата тропа на вратите; уплътнихте ли прозорците?
 

 

7 ноември е „Рубиконът” за два сезона през тази година. Ако по комунистическо време на тая дата са отбелязвали годишнини от ВОСР (за незнаещите – Велика октомврийска социалистическа революция), тазгодишният 7 ноември ще е метеорологично революционен. Той поставя край на „меката есен” и начало директно на зимата.

Вярно е, че синоптиците дават най-високи температури през ноември инцидентно дори между 18 и 23 градуса, но това ще е рядкост за сметка на по-обичайните и крайно неприятните ниски стойност - между минус 10 и минус 5, по Черноморието - около минус 3 градуса. Средната ноемврийска температура ще бъде близка до нормалната, т.е. в Северна България и Тракийската низина е между 5 и 8 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - 8-10, за високите полета - между 3 и 5, а в планинските райони - от минус 4 до плюс 3 градуса. Студ, а?

zim.jpg

За сметка на това пък няма да подгизнем - валежите ще са около и по-малка от нормалните – в равнините между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планините и южните райони - от 70 до 100 литра на квадратен метър. За сметка на това обаче през ноември често ще е облачно и мъгливо време. Брилянтно комично описание на софийската мъгла е направил Христо Смирненски в един свой разказ, така че падне ли мъглата, хващайте се за книгата. Хем полезно, хем приятно. Да му мислят единствено излитащите и кацащите на летище „София”, въпреки че от месец насам то има вече друга категория – ще рече и в мъгла ще има трафик. Да видим!

Слънчевите дни през ноември, уви ще са само между 5 и 9 (май ги „изконсумирахме” в началото), а облачните - между 8 и 10. Най-голяма вероятност за валеж има около 13-ти, около 20 ноември и в края на месеца. Студено ще бъде около 21 ноември и в края на месеца. Сравнително - около 15 ноември (ура!).

Според прогнозите първите валежи от сняг ще са в периода между 18 и 25 ноември. Скиорите да не подлъгват – малко ще е! За сметка на това почистващите служби да го мислят отсега. Нали си знаем кризисните участъци при снеговалеж в столицата? Кой не знае пътят София – Перник през Владая, кой не е слушал за него? Другите кризисни точки са подходите към Витоша и северната дъга на Околовръстния път. Не е нужно да си пророк, та да предвидиш какво ще стане.

Декември ще е дъждовен, студен и свъсен, според дългосрочните прогнози. Добре, поне че наближават празниците, та на душите става по-топло и ведро. Поне, докато не дойдат първите сметки за парно. С тях „жегата” става нетърпима! Идват обаче и дядовците – Коледа и Мраз, според предпочитанията. Мраз в душата настъпва след Нова година. За януари обаче метеорологичните прогнози (поне засега) са доста благоприятни – мек зимен месец очакват познавачите.

За него обаче – догодина!  

zima2.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5531 |31.10.2007 20 000 са хванати да карат пияни от началото на годината . 1| 4881 |12.09.2007 7,5% инфлация от началото на годината . 0| 5031 |20.06.2007 Началото на края в Либия? . 1| 4764 |13.06.2007 Близо 150 хил. коли са регистрирани от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads