Реклама / Ads
1| 2679 |07.03.2023 НОВИНИ

Махат МОЧА от центъра на София

.
Паметникът на Съветската армия ще бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Това решение очаквано бе взето от мнозинството в Столичния общински съвет. “За” гласуваха общинарите от комисията по култура от ГЕРБ-СДС и ”Демократична България” (ДБ). Димитър Антов от ”Патриоти за София” се въздържа, а Калоян Паргов обяви, че представителите на БСП напускат заседанието.
 

Решението обаче не е изненада. Още вчера Иво Божков от СОС заяви пред ФрогНюз, че предвид заявките на ГЕРБ МОЧА да бъде преместен от центъра на София, големи изненади при днешното заседание не се очакват. Припомняме, че в навечерието на годишнината от войната в Украйна 61-годишният Светлозар Раянов счупи плочата на монумента и даде нов тласък на иначе съществуващия дебат за премахването на Паметника на Съветската армия. Изненадващо призиви за преместването му се появиха и от ГЕРБ, чийто кмет управлява столицата от 2009 г. 

 

Въпросът е какво ще реши Областният управител на София и дали няма да спъне процеса. Възможно е областният управител да върне решението, ако го счита за незаконосъобразно. 

 

Според проекторешението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването, а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина. 

 

Докато преместването на МОЧА стане факт, в района на Княжеската градина ще бъде поставена информационна табела, изготвена от Катедра “Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. 

 

Табелата би трябвало да указва на английски език, че монументът символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Точният текст обаче ще бъде уточнен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2309 |27.06.2024 Виктор Орбан: ЕНП създаде коалиция от лъжи, европейските избиратели бяха измамени . 3| 2302 |27.06.2024 Премиерът Главчев за отказа на Радев: Нямам представа какво го е смутило, притеснило и уплашило . 19| 2458 |27.06.2024 Шефът на НАТО: Русия не е способна да постигне големи пробиви в Украйна . 21| 3073 |27.06.2024 Евгений Дайнов: Как моделът на Борисов върна България 400 години назад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads