Реклама / Ads
0| 2581 |27.09.2022 НОВИНИ

Мая Манолова от Русе: Готови сме с енергиен закон, с който държавата да поеме цялото увеличение на сметките за енергийно бедни

.
Мая Манолова
„Налагане на таван на основни хранителни продукти, така че да няма гладни хора; 60% по-високо парно и вода, 5 пъти по-висок природен газ, дърва за огрев над 200 лв., пелети 1000 лв./тон – хората това не могат да го плащат, затова ние сме готови с енергиен закон, който да отложи тези плащания за всички енергийно бедни и държавата законодателно да реши да поеме цялото увеличение през идващите тежки зимни месеци” – така започна срещата на лидерът на Изправи се България Мая Манолова с медии и симпатизанти в гр. Русе.
 

От формацията подчертаха, че са готови със Закон за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, който да бъде внесен незабавно след 2 октомври. В него е заложено въвеждане на дефиницията енергийно беден, въз основа на която според редица европейски критерии се причисляват лица чиито разходи за енергийни сметки възлизат на повече от 10% от приходите – в България в това число влизат близо 4 млн. души. „Ние единствени внесохме на четирите партии, на Четворната коалиция предложение за дефиниция на енергийно беден и за подкрепа от държавата на енергийно бедните, което те тогава пренебрегнаха, а сега я повтарят като папагали" – коментира възмутено Манолова.

 

Сред останалите незабавни мерки са спасяване на българите бяха представени като част от кампанията Антиспекула – таван на цените на горивата – бензин и дизел до 2.50 лв./литър. „Всичко над тази цена е спекулативно и обогатява една фирма, която преработва руския нефт в рафинерията Лукойл Нефтохим" – подчерта Манолова. Таванът на основни хранителни продукти от малката потребителска кошница е друга важна част от планът на Изправи се България за периода след 2 октомври, както и повишаването на доходите на населението – минимална работна заплата в размер на 1260 лв., колкото са необходими за издръжката на живот и преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход от 2021 г. „Сега пенсионерите ги чака поредната лъжа на Четворната коалиция, след като Борисов ги лъга 12 години, сега за 8 месеца Четворната коалиция ги излъга 3 пъти; заветното преизчисление от 1 октомври, всъщност ще касае само 1/3 от пенсионерите в България."

 

Във връзка с увеличаването на несправедливостите и неравенството в обществото, от Изправи се България предвиждат въвеждане на необлагаем минимум за хората на минимална работна заплата, както и данък богатство за хора с над 150 000 годишен доход. „България е единствената европейска държава, в която има 1.1 млн. пенсионери, които живеят под прага на бедност и над 700 хил. работещи бедни, които са под прага на бедност" – подчерта Манолова и допълни „Ние имаме нашия план и знаем как да го постигнем. Като питат от къде пари нека припомним Четворната коалиция похарчи 9 млрд. за 9 дни през м. декември миналата година, това е няколко пъти увеличението на пенсиите на пенсионерите".

 

В края на разговора Манолова коментира водната реформа, която до момента се изразява единствено в увеличение цената на водата и Русе не е изключение, наред с редица други градове в България. „Това, което правим от Изправи се България, не сме пропуснали заседание на КЕВР, където се борим за това да не скачат нито парното, нито водата , нито тока, нито природния газ, което ще продължи да бъде наша основна задача в следващия парламент" .

 

Водачът на листата в гр  Русе – проф. Владимир Хвърчилков, коментира проблемите в града, които стоят пред формацията , какъвто е участъкът на пътя Русе-Търново, както и замърсяването на въздуха и допълни „Ние сме за реално поставяне на масата, със срокове, със съответните начини за изпълнение и решение по най-бързия начин".

 

* Платен материал

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3113 |25.09.2022 Мая Манолова на протестно автошествие срещу високите цени на горивата: Няма повече да плащаме по левче отгоре върху цената на бензина и дизела . 4| 3468 |25.09.2022 Мая Манолова: От 1 октомври пенсионерите ги очаква нова лъжа.Само една трета ще получат символичен ръст на доходите . 4| 3032 |25.09.2022 Мая Манолова: Да не допускаме мнозинство на партиите, които са готови да ни въвлекат във война​ . 3| 3173 |24.09.2022 Мая Манолова от Калофер: Държавата е длъжник на животновъдите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads