Реклама / Ads

15| 11476 |07.01.2022 НОВИНИ

Мая Манолова: Ще заведем дела заради намалените пенсии на над 500 000 пенсионери

.
Мая Манолова
Мая Манолова, председател на гражданската платформа Изправи се.БГ, ще заведе дела от името на пенсионери, които са подали сигнали към гражданската платформа като ще обжалват разпорежданията за образуване на новите пенсии пред административните съдилища заради невключване на индексацията с абсолютния процент от 2018г. и 2019г. към пенсиите през 2022г. Това стана ясно от видео на живо.

Тъй като делата ще траят с месеци, по-добрият вариант е парламентът и правителството да вземат решение за това сега, признава Манолова.
Експертите на гражданската платформа са изчислили, че над половин милион пенсионери ще получат по-малка сума през януари от тази, която са получавали през миналата година.

 

Според Манолова причините за това са две: Първата е заради намалената добавка към пенсиите от 120 лв. на 60 лв.

 

Припомняме, че от гражданската платформа още при гласуването в Народното събрание предупредиха, че въпреки обещанията намалената добавка към пенсиите реално ще доведе до намаляване на доходите на хиляди пенсионери през 2022г.

И втората причина е, че НОИ не са включили в преизчисляването на пенсиите индексациите им за 2017г, 2018г. и 2019г.

 

Така обещаното увеличаване на пенсиите с 12.5% реално не се случва.
Като излъгани очаквания определи Манолова създалата се ситуация заради дадени обещания за реално увеличаване на доходите, а реалността е по-различна и то точно за най-уязвимите.

 

 

Бившият омбудсман посочи и конкретни казуси как хора, с висше образование и 37г. трудов стаж получили през декември 494лв от януари вече получават 468лв с добавката. Или пенсиониран военнослужещ, който от януари получава 18лв по-малко с намалението на добавката.

 

Хората с увреждания над 70% и над 90% реално ще получават с 33лв по-малко в сравнение с миналата година. А хората, получаващи пенсия за старост ще получават по 230лв от януари заради намалената добавка към пенсиите.
Като не добро решение определи Манолова предложенията от страна на управляващи за компенсация на ощетените след намаляването на добавката към пенсиите, защото компенсацията, която ще получат през февруари ще бъде с временен характер и няма да се отрази върху трайния размер на пенсията. Вместо това от гражданската платформа предлагат да бъде включено в размера на пенсиите индексирането им през 2018г., 2019г. и то с пълния процент, който е прилаган тогава съответно 3.8% и 5.7%

 

Настояваме парламентът и правителството да предприемат незабавни действия за приемане на промени в Кодекса за социално осигуряване, които да задължат НОИ да включи индексацията за 2018г. и 2019г. Парламентът да приеме промени в КСО, които да защитят хората с увреждания с над 70% и над 90% и хората със социална пенсия за старост така че те да не получават по-малка сума от тази, която са получавали през 2021г. Това са най-уязвимите, хората с най-ниски доходи и те трябва да бъдат защитени, категорична е Манолова.

 

 

Те  настояват още НОИ да изпрати разпорежданията за новите нива на пенсиите до всички пенсионери, защото не всички могат да получат тази информация от сайта на осигурителния институт.

 

Най-важното решение според Манолова е истинско преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход от последните години. Тя припомни, че в 45-тия Парламент всички парламентарни групи подкрепиха предложенията за това на парламентарната група на Изправи се! Мутри вън! и на БСП.

 

Хората имат толкова високи очаквания към новото мнозинство и към правителството, че то просто не трябва да ги предава, завърши председателят на Изправи се.БГ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2476 |27.12.2021 ТЕЦ ”Бобов дол” води 24 съдебни дела по наказателни постановления от РИОСВ . 3| 3002 |25.12.2021 Патриарх Неофит с послание на Рождество: Нека показваме християнската любов с делата си . 14| 6752 |15.12.2021 Борислав Сарафов отърва кожата от дела за обида. Не каза нищо за ”Ти св...а правила ли си?”. Но сега е на първа линия в атаката към МВР . 11| 10369 |15.12.2021 Петър Чолаков: Новите управляващи да избягват реваншистките действия при разграждането на модела „Борисов“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ