Реклама / Ads
1| 5359 |09.10.2016 НОВИНИ

Мая Манолова: ЦИК иска да заметe референдума

.
Мая Манолова
Националният омбудсман Мая Манолова изрази притеснение в предаването "120 минути", че политическите партии и Централната избирателна комисия (ЦИК) правят опит да неглижират и „заметат” референдума, който ще бъде проведен паралелно с президентските избори на 6 ноември.
 

Тя изброи няколко абсурдни решения на ЦИК и предупреди, че допитването би могло да има истински преки последици върху политическата система у нас.

Притеснително е, че големите партии не са се регистрирали да агитират за референдума, а ЦИК със спорни решения иска да откаже хората да гласуват, каза тя. Едно подобно решение на комисията е, че на избирателя ще се дава бюлетината за референдума само ако изрично я поиска. Това би било проблем в малките населени места, защото хората ще се притесняват да я поискат, ако властимащите са заявили, че не одобряват допитването, коментира Манолова. От ЦИК са заявили, че ще променят решението си, но още не се е случило.

 

Друго притеснително решение да се ограничи агитацията за допитването само в медиите с национален обхват и да бъдат изключен онлайн медиите например.

 

Третият пример е представители на инициативните комитети в секциите да се допускат само ако пълномощното им е лично подписано от представляващия инициативния комитет. Манолова изясни, че това на практика значи, че Слави Трифонов ще трябва да се подпише 12 хил. пъти на всяко пълномощно за представител в секциите.

 

Омбудсманът е категоричен, че се пречи вместо да се даде шанс на референдума.

По повод опцията в бюлетината за президентски вот, предвиждаща избирателя да посочи, че не подкрепя никой кандидат, Манолова заяви, че това е мислено в контекста на задължителното гласуване. „Но задължителното гласуване не е чак толкова задължително, защото няма санкции. Евентуално ще има заличаване от избирателните списъци”, посочи тя с уточнението, че последното е вече атакувано в Конституционния съд.

 

Инициативата на Манолова срещу монополите на частните съдилища се е увенчала вече с успех. По думите й, депутатите са одобрили предложен от нея законопроект на първо четене, който забранява на частните арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове.

 

За битката си с монопола на столичната „Топлофикация” Манолова заяви, че е изключително трудна, а всички комисии и властимащи се „разсейват”. „Вече година изпробвах всичко. Написах доклад с предложения, сезирах КС, ВКС, КЕВР.  Оказва се, че монополите са по-силни от съда и институциите”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9123 |09.10.2016 Каракачанов: Кристалина Георгиева натискаше Борисов да смени Бокова . 3| 4830 |08.10.2016 Робърт де Ниро: Искам да ударя Тръмп в лицето . 2| 6526 |08.10.2016 Крах за Тръмп! Искат смяната му заради скандално негово видео . 3| 4134 |07.10.2016 Русия е готова да подкрепи искането на ООН за извеждане на джихадистите от Алепо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads