Реклама / Ads
3| 2687 |28.09.2022 НОВИНИ

Мая Манолова в с. Виево: Държавата да поеме поскъпването на дървата за огрев.

.
Председателят на Изправи се България посети област Смолян и проведе среща с хората от селото, където с местните жители обсъдиха проблемите и страховете им от предстоящите тежки зимни месеци.
 

Основните притеснения на хората от високите цени на дървата за огрев, високите цени на храните и на битовите сметки. По думите на местните жители, въпреки отпуснатите помощи, за повечето от тях е непосилно да си закупят дърва за огрев. Енергийните помощи от държавата в момента стигат за едва 4 м3 дърва за огрев, а отоплителния сезон във високопланинското село продължава 8 месеца и те са крайно недостатъчно.

 

Манолова представи Спасителния план на Изправи се България, адресиращ тези въпроси с предложения държавата да поеме увеличените разходи за отопление за енергийно бедните в страната. По думите на Манолова това са всички с разходи за отопление над 10% от доходите им. От социалната формация представиха мерки срещу скъпата дървесина с нарочни търгове със 100% от дървесината резервирана за местните жители и регулация за ограничаване на най-големите дървопреработвателни фирми, които поглъщат огромно количество дървесина, унищожавайки горите, за да генерират огромна печалба. По думите на Манолова вина носят и кметовете, които вместо да осигурят дърва за огрев за населението позволяват дърводобивните фирми да продават добитата дървесина на фирми за по-големи печалби.

 

Други мерки в Спасителния план на формацията включват повишаване на доходите и преизчисляването на пенсиите като основен приоритет в следващия парламент, заедно с таван на цените на основни хранителни продукти от малката потребителска кошница.

 

От Изправи се България намират за основен проблем, който трябва да се реши фактът че над 700 хил. души в България са работещи бедни и живеят с по 540 лв. на месец. Още 1,1 млн. Пенсионери са под прага на бедност.

 

„Няма община, няма кметове, няма нищо, пълно бездушие“ – коментираха възмутено хората в селото. Оставени сами на произвола, без нормални пътища, без качествена селищна инфраструктура, а даже и сами си изкопали водопровод в селото. През последните 30 години са ликвидирани училище и детска градина и още редица несправедливости споделиха местните жители.

 

Манолова увери гражданите на селото заедно с водача на листата за гр. Смолян инж. Георги Тонков и втория в листата Николай Хаджийски, родом от с. Виево ще направят необходимото, за да могат проблемите им да намерят решение.

 

По време на срещата Манолова подчерта, че е важно да е осигурят честни избори на 2 октомври и не трябва да се допуска връщане на хартиените бюлетини. Екипът на Изправи се България установи, че голяма част от хората във Виево се притесняват от боравене с електронните машини за гласуване. Местните отчитат като пропуск на местната управа на селото, че не е организирала обучение за предстоящото гласуване.

 

„Чест и почитание г-жо Манолова ,че дойдохте“ – така изпратиха виевчани лидерът на Изправи се България.

 

* Платен материал

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2739 |28.09.2022 Мая Манолова: Очаквам безпринципни коалиции след 2 октомври . 5| 2907 |27.09.2022 Мая Манолова: Освен страха от високите сметки, хората имат още един голям страх – страха от война . 2| 2798 |27.09.2022 Мая Манолова с акция „Жълти стотинки” пред социалното министерство: Увеличенията на пенсиите са подаяния . 0| 2620 |27.09.2022 Мая Манолова от Русе: Готови сме с енергиен закон, с който държавата да поеме цялото увеличение на сметките за енергийно бедни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads