Реклама / Ads
1| 3818 |04.11.2019 НОВИНИ

Майк Помпео отива в Германия за честване 30 г. от края на Студената война, служил там като войник

.
Чекпойнт Чарли - най-важният контролно-пропускателен пункт между Източен и Западен Берлин Източник: БГНЕС
Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Усетили полъх, напомнящ за Студената война, сред засилващи се националистически нагласи, Германия и Европа отбелязват през тази седмица 30-ата годишнина от падането на стената.
 

В унисон с настроенията Германия е подготвила скромна политическа програма за честванията, чиято кулминация се очаква в събота.

 

Преди 10 години лидери от цялата планета, включително от четирите съюзнически сили във Втората световна война, пристигнаха да повалят стена-макет пред Бранденбургската врата в Берлин. Целта бе да покажат, че времената на зидовете са останали в историята.

 

В събота няма да има големи жестове. Политическият климат в Германия е поляризиран повече от всякога заради изборните успехи на антимигрантската крайна десница, особено в бившата комунистическа Източна Германия.


Канцлерът Ангела Меркел ще говори в събота сутринта в "параклиса на помирението", издигнат край някогашната Берлинска стена. Наред с ръководителите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария тя ще изтъкне "приноса на държавите от Централна Европа за мирната революция" от 1989 г.

 

Надвечер ще я смени държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер, който ще произнесе реч пред Бранденбургската врата, след което започва голям концерт.

 

"Обединението е подарък за Германия от Европа в края на столетие, когато германците са причинили непредставими страдания на този континент", посочи шефът на германската дипломация Хайко Маас.

 

За събитието смята да пристигне и американският му колега Майк Помпео. През 1989 г. бъдещият държавен секретар на САЩ е служил като войник на междугерманската граница.

 

Градът-символ на "вятъра на промяната" ще почете годишнината, но "Ние сме си мечтатели", с горчивина споделя заместник-кметът на Берлин по културата Клаус Ледерер.

 

Падането на Стената и на Желязната завеса, разделяли следвоенна Европа, тогава вдъхна огромни надежди за епоха на разведряване и единство, за разоръжаване и повсеместно разпространение на либерално-демократичния модел.

 

Днес изглежда, че вятърът се е обърнал.

 

Последният съветски президент Михаил Горбачов, все още популярен в Германия, съвсем не е настроен оптимистично."Световната политика се носи по извънредно опасно надолнище", предупреждава Горби в последната си книга-политическо завещание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4433 |27.10.2019 Жената на Ценко Чоков отива на балотаж в с. Галиче . 22| 9153 |27.10.2019 Фандъкова и Манолова отиват на балотаж, вижте резултатите и в другите градове . 18| 11349 |25.10.2019 Майка разкри, че на сина й предложили 20 лв, за да отиде на протеста в подкрепа на Гешев . 0| 3793 |22.10.2019 Домашен насилник отива на съд, след като системно малтретирал жена си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads