Реклама / Ads
0| 2396 |12.06.2024 НОВИНИ

Майките ще могат да прехвърлят майчинството си на баби и дядовци

.
Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира редът за прехвърляне на отпуск, поради бременност и раждане, след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата. По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на майката отпускът да може да се ползва и от бабите и дядовците на детето при условие, че те работят по трудово или служебно правоотношение. За това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. 
 

Промените в Наредбата определят и реда за прехвърляне на отпуск при осиновяване на дете след изтичане на шест месеца от деня на предаването му за осиновяване на един от родителите на осиновителката или осиновителя. За да имат право да се възползват от тази възможност, бабата или дядото следва да подаде писмено заявление-декларация по образец до предприятието, в което работи. Прилага се и копие от удостоверението за раждане на бебето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението-декларация. Ако работещият няма право да ползва такъв отпуск, работодателят е длъжен да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си, обясняват още от правителствената пресслужба. 

 

Според друго изменение в наредбата педагозите, специалните педагози и социалните педагози, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги за деца и интегрирани здравно-социални услуги за деца, ще имат право на 36 работни дни платен годишен отпуск. Хората, които управляват дейността по предоставяне на социални услуги, ще имат право на 30 работни дни платен годишен отпуск. Платен отпуск от 26 работни дни ще могат да ползват основните специалисти, осъществяващи дейности по ръководство и предоставяне на социални услуги. Същото право ще имат и служителите, пряко ангажирани с обслужването на потребителите на социалната услуга, както и препоръчителните специалисти, които работят на трудов договор, уточняват още от правителството. 

 

С друго решение на Министерският съвет ще бъдат безвъзмездно предоставени освободени държавни резерви и  запаси като предпазни средства, консервирани хранителни продукти и конфитюри за нуждите на 13 социални услуги за резидентна грижа за стари хора и пълнолетни лица с умствена изостаналост, намиращи се на територията на Община Велико Търново. С предоставянето на безвъзмездната помощ се предвижда намаляване размера на таксите за социални услуги, финансирани от държавния бюджет на над 325 потребители, посочват от правителството. 

 

По-рано днес служебният кабинет проведе редовно заседание, в началото на което служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е изпълнена основната задача на кабинета - провеждането на честни и прозрачни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 94234 |12.06.2024 Започва издаването на нови лични карти. Какво трябва да знаем? . 8| 2528 |12.06.2024 Свиленски: Нинова има право на още един мандат. Ако зависи от мен, ще я предложа . 4| 2494 |12.06.2024 Хърватката Ивана ще се вихри и на Евро 2024 . 7| 2635 |12.06.2024 В 23-ти МИР София: От 143 хартиени бюлетини, 143 са невалидни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads