Реклама / Ads
8| 5175 |01.06.2020 НОВИНИ

”Майкрософт” уволни 50 журналисти и ги замени с изкуствен интелект

.
Изкуственият интелект победи журналистите. Компанията “Майкрософт” е освободила 50 журналисти, които са отговаряли за подбора на новинарските страници в уебсайта на MSN и “Edge”. Те са били заменени с роботи.
 

Компанията на Бил Гейтс е взела решение селектирането и подреждането на новините да се извършва от изкуствен интелект.

 

Решението е взето за много кратък срок, като част от глобалната тенденция част от човешката работна сила да бъде заместена от машини. За подобен проблем алармират монго експерти и футуристи, които ясно заявяват, че хората непрестанно трябва да работят върху развиването на умения, за да са конкурентноспособни в съвременната дигитална среда. Прогнозите са, че роботите и изкуствения интелект все повече ще наавлязат в живота ни и голяма част от професиите (особено онези, които могат да бъдат автоматизирани) ще бъдат заменени от AI.

 

Според част от освободения екип решението да се премине към изцяло автоматизирана система за селекция на новини крие сериозни рискове, тъй като редакторите в „Майкрософт“ трябвало да се придържат към стриктни правила за подбор.

 

Работата на екипа включвала внимателен подбор на материали от световни медии, сред които и авторски материали, като приходите от тях се разделяли между „Майкрософт“ и медиите.

 

Подборът на статиите от хора гарантирал заглавията и текстовете да са ясни, както и избягването на фалшиви новини и подвеждащи материали.

 

Уебсайтът на MSN е претърпял редица трансформации през годините. Той е създаден през 1995 г., като първоначално е бил начална страница с новини и оригинално съдържание за милиони компютърни потребители по цял свят.

 

През 2013 г. оригиналното съдържание отпада и съкращаването на работна ръка започва. До края на 2014 г. е пусната нова версия на уебсайта, която разчита на материали от световни медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8862 |29.05.2020 ”Лайфстайл журналистика” в СУ. Журналисти: Вие сериозно ли?! . 20| 40833 |23.05.2020 Илиян Василев: Много груб сигнал изпращат към разследващите журналисти мутрите на власт . 1| 5594 |20.05.2020 Анна Заркова: Повечето хора у нас забравиха какво работят журналистите . 0| 5325 |19.05.2020 Допускат журналисти до делото ”Иванчева”, но ще бъдат в друга зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads