Реклама / Ads
3| 5827 |21.10.2010 НОВИНИ

Македония ни мотае по делото "Илинден"

.
Повече от година българската Прокуратура чака изпълнението на няколко съдебни поръчки от Македония, за да приключи българското разследване по случая с потъването на кораба „Илинден”, когато загинаха 15 българи.
 

Това каза пред “Фокус” наблюдаващият прокурор по случая Божидар Джамбазов, който опроверга информацията в македонски медии, че българското разследване по случая в момента е прекратено.

„Това не е вярно. Българското разследване продължава и не може да приключи, тъй като очакваме изпълнение на няколко молби за правна помощ от Република Македония. До момента има частично изпълнение, но за съжаление пак ще трябва да повторя това, което повтарям няколко месеца: Основни материали, които са важни, за да се придвижи и приключи разследването в България, все още не са получени. Не са получени, например, протоколите от извършените аутопсии. Така че – делото в България не е прекратено и искрено се надявам да получим всички материали, които сме изискали от колегите в Република Македония, за да може да го приключим”, каза прокурор Божидар Джамбазов.

Съдебните поръчки до Македония са изпратени веднага след като е инициирано разследването в България. „Но за съжаление до момента все още нямаме изпълнение в степен, в която ние искаме, т.е. имаме много малко материали, които са получени от Република Македония. Това ни възпрепятства да приключим делото в България. Това, което тук може да се направи, е направено от колегите от Национална следствена служба, но без тези протоколи – за аутопсиите, без заключенията на експертите, без огледните протоколи на кораба, без евентуалните технически експертизи, нашите експерти няма как да се произнесат и да дадат своето заключение”, каза още прокурор Божидар Джамбазов.

По думите му – до момента няма отказ от страна на Македония да изпълни тези поръчки, но няма и изпълнение в степента, в която са поискани от България. Той все пак се надява - да получат исканите документи от Македония. За това обаче законът не е предвидил срок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5486 |20.10.2010 Фалстарт на делото срещу екс министър Николай Цонев . 2| 4667 |05.10.2010 Съдийски гаф превърна във фарс делото срещу Баретата . 0| 5064 |01.10.2010 Прокуратурата връща делото на Очите в съда . 2| 5222 |28.09.2010 Отсвириха вещо лица по делото “Мургина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads