Реклама / Ads
0| 3051 |21.04.2022 НОВИНИ

Макрон обвини Льо Пен във връзка с руска банка

.
Изключително разгорещен дебат дни преди решаващата битка за президентския пост във Франция. Позиции сблъскаха настоящия държавен глава Еманюел Макрон и опонентката му Марин Льо Пен. Стигна се до обвинения в руски зависимости.
 

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодесният претендент за поста му Марин Льо Пен сблъскаха позиции в разгорещен предизборен дебат, единствения преди балотажа на изборите за държавен глава в неделя, предаде Ройтерс.

 

Двамата си размениха остри реплики и обвинения - за липса на амбициозност във вижданията за бъдещето на франция и зависимости от руски банки и по-специално от руския президент Владимир Путин. Безпрецедентното директно обвинение дойде от Макрон и бе отправено към Льо Пен, която заяви, че цял живот е била националист и е защитавала интересите на Франция, а не на чужда държава. 

 

"Вие зависите от Русия и зависите от Путин. Когато говорите с Москва вие не разговаряте с някой лидер, а с вашия банкер", отсече Макрон. 

 

Това не е първият път, когато Макрон атакува опонента си по линията Русия, но рядко е толкова прям. Връзките на Льо Пен с Русия бяха основен недостатък по време на кампанията й, въпреки че кандидат-президентката осъди инвазията на Кремъл в Украйна и се опита да се дистанцира от предишни свои прокремълски изявления. 

 

По време на дебата Льо Пен изрази своята "абсолютна солидарност и състрадание“ с Украйна и заклейми руската агресия като "недопустима“. Макрон обаче надуши кръв и стреля отново - обвини Льо Пен в това, че сменя плочата заради скорошните събития, противно на "историята на нейните позиции" относно Москва. 


Президентът стигна до там, че направи връзка между отказа на Льо Пен да осъди анексирането на Крим през 2014 г. и успеха й в получаването на руски заем през 2015 г.

 

"Веднага щом има важни и смели решения, които трябва да бъдат взети, нито вие, нито вашите лидери сте там… Не можете да защитавате интересите на Франция, защото вашите интереси са свързани с Русия“, каза той, добавяйки препратки към отказа на нейната партия да подкрепи кръг от санкции срещу Русия в Европейския парламент.

 

Притисната в ъгъла, Льо Пен успя да заяви, че е "абсолютно и напълно свободна жена“ и че е била принудена да търси чуждестранен заем, защото никоя френска банка няма да й отпусне такъв. Лидерът на крайната десница се опита да обърне атаката на Макрон като го обвини, че е ухажвал руския лидер и се е опитвал да го покани във Франция по време на своя мандат, но без успех, пишат от "Politico".

 

"Поканих чуждестранен лидер, а не моя банкер“, отвърна той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2965 |19.04.2022 Андрей Гюров, ПП: Няма връзка между парите за пътищарите и битката за БНБ . 0| 3740 |14.04.2022 Кметът Портних задържан. Обвиниха го за фекалната тръба във Варненското езеро . 0| 3535 |13.04.2022 Само във Фрог: Гласят заплашения обвинител Ангел Кънев за зам.-шеф на военно-апелативна прокуратура . 0| 2924 |13.04.2022 Байдън обвини Путин в геноцид в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads