Реклама / Ads
25| 11538 |29.05.2023 ГЛАСЪТ

Манол Глишев: Божичко, това ли е скандалът?

.
Хората в „Продължаваме промяната“ говорят брутално за своите политически партньори. И това трябва да ни изненадва?
 

Гигантски скандал! Обществото е потресено! Кирил Петков, Асен Василев и компания говорят по ужасен начин за ГЕРБ и партиите от „Демократична България“. От ГЕРБ са шокирани – един вид от позицията на пълната и абсолютна коректност досега. Късат се ризи, може би се прекратяват преговори… А аз си мисля – кой печели?

 

В чия полза е този „скандал“?

 

Директно казано – на Радев, Гергов, Митрофанова и Къс… Костадинов. Проруските, антиевропейски, антизападни и антидемократични кръгове около руското посолство, президента и „Възраждане“ не могат да не се зарадват на тази буря в чаша вода. Сто на сто тя работи в тяхна полза. Сега ще се наслушаме на радостен червен вой. Ау, колко са лоши тези от „Промяната“! Как се изразяват само, моля, другари, представете си… Директен политически бонус за путинисткото крило в българската политика.

 

Защо ГЕРБ играе тази игра?

 

Добре, дотук всичко е ясно, но защо ГЕРБ допълнително смалява шансовете за уж божем евроатлантическо правителство, като реагира с театрално възмущение? Зрялото политическо поведение би било: да, нашите партьори от ПП са млади и неопитни, може би прекалено остроезични, но тук залогът е по-голям, искаме да работим, нека се посмеем и да продължим работа. Вместо това реакцията на Борисовата кохорта е драматична. Шок и бомба, както се казва по по-гръмливите „медии“. И тук възниква един съвсем елементарен въпрос – всъщност ГЕРБ иска ли изобщо да прави каквато и да било евроатлантическа политика или само се чуди как да се измъкне от ангажимент с тия неприятни хора от ПП (и ДБ). Дали пък на Борисов не му е по-удобно да се попреструва известно време, че е голям европеец и натовец, а сетне да използва удобно създадения повод, за да се върне в обятията на полуформализираната хартиена коалиция. Евроатлантизмът е хубаво нещо, но ако може все пак да не караме руснаците да се мръщят…

 

Разбира се, топката е ниска. Но кога не е била?

 

Не бива да се отрича, че приказките на Петков, Василев и сие са напълно неуместни. Но тук прилагаме двоен стандарт. Никой не се изненадва, никой не се учудва или шокира, когато Борисов говори глупости. Никой вече дори не повдига вежда, когато Копе… Костадинов казва откровено човеконенавистни неща, най-вероятно отвъд законното. Свикнахме с неонацизма и с мафиотската дебелащина. Обаче изпадаме в тревога и вцепенение, когато „младите“, „хубавите“, а бе, когато красивоумните се окажат не чак толкова умни. Признавам си, че нямам особено високо мнение за „Продължаваме промяната“ и в частно качество – за бившия министър-председател Петков. Намирам, че партньорите му от „Демократична България“ също не са на най-невероятната морална и интелектуална висота. За ГЕРБ няма какво да говорим – неведнъж публично съм споделял личното си разбиране, че това не е политическа партия, а криминален картел. В този смисъл не намирам нищо изненадващо и още по-важно – нищо невярно в приказките на Петков, Василев и компания. Отлично знаем, че едно евентуално правителство на ПП, ДБ и ГЕРБ би представлявало тъжен (но слава Богу - и временен) компромис между посредствеността, глупостта и корупцията поради липса на алтернатива. Петков и Василев даже говорят освежаващо свободно. А и на техен фон други говорят много по-брутално. Отделно, човек има един стил на поведение по време на вътрешна стиковка и по друг – когато държи публична реч. Така че изтеклият чрез съмнителния г-н Радостин Василев запис е тъжно доказателство за ниската българска политическа култура, но не е скандал. Да, добре, никой не е красив, нито умен. Новина няма. Спомням си, когато видният пропонент на герберския тип псевдонародняшки „консерватизъм“ Петър Николов-Зиков твърдеше, че новото политическо говорене щяло да бъде агресивно и грубо. Ха, да не би ПП да са се научили да се държат като ГЕРБ?

 

Но залогът е много по-висок.

 

Дотук всичко е в рамките на досадното. Само че залогът е властта над България – и то по време на руско-украинската война. И става дума за това кой ще управлява страната ни: опасните путинистки балалайки или някакви не особено блестящи, но поне съобразяващи се с интересите на нацията и общата съюзническа политика хора. Да, ГЕРБ крадат и са простаци. Да, ДБ не струват на общо основание. Да, ПП са безформено явление. Но на няколкостотин километра оттук се води страховита война и всъщност основната функция на всяка българско правителство в момента е просто да ни преведе без допълнителни напрежения през опасната ситуация. Това няма да стане с манипулативните приказки за „мир“ и „неутралитет“ на Радев и Костадинов. Те биха ни вкарали директно в руската сфера на влияние, а нейните плодове са насилие, разрушения и потисничество. Искаме ли още гълъби и „натовски“ комбригове начело на страната си? Искаме ли България да бъде изолирана от Европа и смятаме ли, че това няма да се отрази не само на сигурността, но и директно на джоба ни? Защото в случай на продължаваща нелоялност на България към НАТО и ЕС в сегашното изпитание става въпрос на време еврофондовете да намалеят или дори да спрат. А неприятната истина е, че цялата страна зависи от тези фондове.


Позволявам си крехката надежда, че все пак ще имаме абсурдното, но необходимо ротационно правителство на онази забавна г-жа Габриел – и по-добре там да участват ПП и ДБ, а не ДПС и останалите хартиени динозаври.

 

За ФрогНюз Манол Глишев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6601 |08.05.2023 Манол Глишев: Парламентарен Бахмут . 9| 9452 |29.04.2023 Манол Глишев: За историческите възстановки . 25| 10889 |30.03.2023 Манол Глишев: Избори или избор? . 46| 13094 |19.02.2023 Манол Глишев: Какво щеше да направи Левски днес?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads