Реклама / Ads
0| 4379 |16.12.2022 НОВИНИ

Манол Пейков продължава с кампанията за набиране на средства за генератори за Украйна

.
Манол Пейков
Багате. Лощиновка. Каланчак. Камянка. Олександровка, Ореховка, Калчево, Виноградное, Голица, Владичен, Банивка, Оксамитне, Тополине, Криничное. Евгеновка, Височанка, Богдановка, Новотарутино. Веселая долина.
 

Едва ли някога сте чували тези имена.
Те са имена на села в Украйна, в района на Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Населени са изцяло (или почти изцяло) с българи – хора, говорещи прекрасен древен диалект. Хора, които живеят откъснати от "тялото" на древната родина, но я носят в сърцето си.
* * *
Днес получих списък от 39 точки (който, слава богу, няма нищо общо с вездесъщия "парламентарист" КК), включващ актуалните нужди от генератори в тези села.
Става дума само за сгради с важни обществени функции: болници, поликлиники, пожарни, училища, детски градини, предучилищни центрове. И една голяма църква – Спасо-Преображенския събор в Болград.
Общият брой генератори, от които се нуждаят, е 53. (А в следващите няколко дни очаквам списъка да бъде допълнен с още поне двайсетина точки.)
Заявените генератори са относително скромни като мощност – между 3 и 18 кВт. По мои приблизителни изчисления, сумата, която ще ни е нужна, за да ги купим, е около 150,000 лева.
* * *
Скъпи приятели –
За последните двайсет дни (от 26 ноември до днес) с вас успяхме да съберем почти 700,000 лева, превърнати в 207 генератора.
В добавка на това до момента сме получили и дарения от 20 генератора, което фиксира общия брой на 227.
23 от тях вече заминаха за Украйна. Ако всичко с транспорта е наред, повечето от останалите (които вече са надлежно адресирани) ще тръгнат преди Коледа.
Средствата, с които разполагаме, и които все още не сме превърнали в генератори, са под 30,000 лева. И не са достатъчни, за да задоволим нуждите на българските общности край Болград и Измаил.
Мисля, че това би било един много важен жест. Тези хора обичат България с цялото си сърце и мислят за нея така, както човек мисли за своя любим, който е заминал надалеч – с копнеж и най-дълбок пиетет.
Уви, България не мисли така за тях – тя (и преди всичко българските политици) се сеща за тях само като повод за демагогия и биене в гърдите, но когато са в истинска нужда, най-често им обръща гръб.
* * *
Мисля, че едва ли ще има по-добър момент от този ние с вас да покажем – не само на нашите политици, но и на немалкото на брой скептични и изпълнени с цинизъм наши сънародници – разликата между фасадния патриотизъм, които вее знамена, крещи с цяло гърло и си татуира Левски на прасеца, и истинския граждански патриотизъм.
Пиша това, за да обявя н о в а, специална кампания за закупуване на генаратори за украинските села, населени с бесарабски българи.
Целта е да съберем достатъчно, за да купим генератори за тях още п р е д и Коледа, и да им ги изпратим възможно най-скоро.
Дарителската ми сметка е съвсем същата:
BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: Генератори за бесарабските села (или просто "генератори за Украйна")
или Paypal: manolpeykov@yahoo.com
Благодаря ви за подкрепата. Благодаря ви за доверието. И най-вече – благодаря ви за смисъла.
И моля ви, споделяйте. Всяко споделяне е от о г р о м н а полза.

 

Манол Пейков Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3101 |15.12.2022 Хамид Хамид: ДПС няма как да подкрепи втория мандат на ”Продължаваме промяната” . 3| 2871 |15.12.2022 Войната в Украйна: Без коледно примирие. Обстрелите продължават . 5| 5960 |14.12.2022 Илиян Василев: Видях фалита на един политически модел. Манол Пейков: Първите генератори са в Одеса . 6| 3216 |14.12.2022 Манол Пейков направи отчет за купените генератори за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads