Реклама / Ads
2| 3909 |24.11.2018 НОВИНИ

Манолова: Желая единствено да съм омбудсман

.
Мая Манолова Източник: Шоуто на Слави
Желая единствено да бъда омбудсман и да не ми пречат в това отношение. Така съм полезна и ефективна. Нека всеки да си върши работата, но да я върши честно. Това коментира националният омбудсман Мая Манолова в предаването ,,Шоуто на Слави'' по bTV.
 

,,Не мога да приема, че Изборният кодекс, който беше приет наскоро, е по-добър от предишния му вариант. Продължавам да твърдя, че гласуването на българите зад граница вече е по-ограничено, като такъв пример е изборността на кметовете в малките населени места. Сега се опитват да премахнат машинното гласуване и електронното гласуване. За електронното гласуване вече се произнесе суверенът от 2015 година. Тогава два милиона души казаха "Да" на електронното гласуване. Въпреки всичко ще има такова, защото това искат хората. Изборните права на гражданите са моя грижа. Считам, че сега съм по-полезна, отколкото като партиен политик. За жалост ЦИК се превърна в рецидивист в нарушавенот на изборните закони'', обясни Манолова.

 

,,Когато човек заеме позиция, която е несъвместима с партийно членство, той напуска тази партия. Няма такова нещо като замразено членство, аз съм напуснала партията. В момента ми се струва абсурдно да съм член на която и да е партия. При мен идват всякакви хора, така че няма как да имам нещо общо с партия'', подчерта националният омбудсман.

Манолова обясни, че когато реши да прави собствена партия, ще го обяви "публично и прозрачно, а няма да го прави нелегално".

 

,,Бюджетът на институцията на обмудсмана е около 2 милиона и 900 хиляди лева. Капиталовите разходи в бюджета са ми около 50 000. Не мога да си купя автомобил, просто няма такова перо в бюджета. Освен това плащам наема за сградата, в която се помещава администрацията на омбудсмана. Моят ангажимент е всеки лев да отива за защита на правата на гражданите'', поясни Манолова.

 

По думите ѝ няма нищо извънредно в това, че пътува с влакове, автобуси, метро или тролеи и категорично отхвърли упреците, че си прави пиар.

,,Политиците в Западна Европа правят това непрекъснато. Доволна съм от срещата си с хората по време на моите пътувания. Все пак хората живеят по този начин, а ние го превръщаме в нещо извънредно'', посочи тя.

 

,,Нека да припомня как бях избрана за омбудсман. Всеки може да направи справка. Кой ме подкрепи? Спечелих това състезание със 129 гласа. Само ПГ на ГЕРБ не ме подкрепи за национален омбудсман. Това са фалшиви новини, а аз говоря с факти'', опроверга омбудсманът сведенията, че поста ѝ на омбудсман е бил подкрепен от ГЕРБ.

,,Имам домакин, шофьор и организатор пътувания. За пътуванията си разполагам с две "баничарки", закупени още от първия омбудсман. Едната в момента е на ремонт, а другата е в добро състояние, която обаче е на националния превантивен механизъм и невинаги мога да я използвам'', каза Манолова.

 

Манолова сподели, че причината да не се кандидатира за президент на страната е, че институцията на омбудсмана дава повече възможности от тази на президента.

,,В интернет пространството циркулира една снимка, която е фалшификат. Тя е с пропагандни цели. Нямам нищо общо с братя Галеви'', отговори Манолова на въпрос защо бива наричана ,,сестра Галева''.

 

,,Подкрепих Истанбулската конвенция, защото трябваше да защитя позицията на гражданите по този въпрос, въпреки че позицията на Църквата беше друга, а аз съм много религиозен човек'', посочи тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3804 |18.11.2018 Манолова: Победата на майките е победа на цялото общество . 4| 3761 |05.11.2018 Мая Манолова: Никой няма да ме спре да си върша работата . 10| 12569 |02.11.2018 Мая Манолова: Хиляди от МО и МВР ще останат без работа заради бюджет 2019 . 1| 3607 |23.10.2018 Мая Манолова: Законите, които майките искат, да се приемат до декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads