Реклама / Ads
15| 3919 |14.03.2020

Манолова: Правителството да разсрочи сметки, ДДС, данъци и осигуровки

.
Мая Манолова
Във връзка с икономическите рискове пред страната вследствие на пандемията COVID-19 Гражданската платформа на Мая Манолова отправи призив към правителството да предприеме предложени от тях мерки за ограничаване щетите от кризата за гражданите, бизнеса и домакинствата.

 Ето предложенията:

 

1. Правителството да предложи, а Народното събрание да утвърди създаването на фонд за подпомагане на домакинствата, гражданите и бизнеса като споделен риск между тях и държавата. Контролът на разходите да се осъществява от специална парламентарна комисия.

 

2. Правителството да предложи специален пакет от мерки за малкия, среден и семеен бизнес, за да не се допускат фалити и загуба на работни места – по отношение на осигуровки и обезщетения на работниците при намалено работно време, заболяване, карантина, отпуск поради намаляване обема на работа, принудителен неплатен отпуск и за другите произтичащи от кризата случаи.

 

3. Правителството да спре създаването на обявения държавен ВиК-холдинг с капитал от 1 млрд. лева и да пренасочи средствата към фонд за кризисно подпомагане на малкия и среден бизнес.

 

4. Банката за развитие в скоростен порядък да разработи продукт за ликвидна подкрепа на малки и средни фирми, с оглед на прогнозата за критична ликвидност при тях в следващите седмици. Това да бъде широко оповестено чрез всички медии.

 

5. Министерствата на финансите и икономиката да предприемат пакет от мерки за отложено плащане на ДДС за периода на кризата, особено в най-засегнатите сектори като храни, лекарства и медицински изделия, детски храни, туризъм, услуги и др. , според тежестта на риска в секторите.

 

6. Министерството на туризма да предложи мерки за ограничаване на загубите на туристическия бранш - кредитни и данъчни ваканции за ДДС, туристически данък, такси смет и данък сгради, пренасочване на средствата за реклама към подпомагащи мерки и др.

 

7. Да се предприемат мерки от ресорните министри за разсрочване на месечните сметки на гражданите, малкия и семеен бизнес и домакинствата, докато трае кризата: енергийният министър - по отношение на сметките за ток, газ и парно; министърът на регионалното развитие - за сметките за вода; министърът на транспорта и съобщенията – за сметките към мобилните оператори.

 

8. Министерството на финансите да разработи помощен механизъм за застрашените от финансов колапс общини - разсрочване на задължения, кризисно подпомагане и вдигане праговете на допустимите дефицити като временна защитна мярка.

 

9. Социалното министерство да организира социален патронаж за възрастните хора от най-рисковите групи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Манолова: Цените на горивата трябва да паднат незабавно поне до 1,80 лева на литър 8| 3344 |10.03.2020 . Майки и сестри гневни: Отказваме среща с властта, правителството да си ходи 10| 9092 |09.03.2020 . Д-р Атанас Мангъров: Мерките на правителството са крайни 5| 4764 |08.03.2020 . Мая Манолова: Хората подкрепят Бойка на перваза, а не Бойко 19| 4090 |06.03.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ