Реклама / Ads
1| 4558 |12.12.2020 НОВИНИ

Манолова: След решението на ВАС Топлофикация да върне надвзетите пари от хората за парно

.
Мая Манолова
След решението на ВАС Топлофикация да върне надвзетите пари от хората за парно и топла вода. Народното събрание да гласува промени в АПК за бързо производство при обжалване на ценовите решения на КЕВР.
 

Това каза председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в свое становище във връзка с решението на ВАС за увеличението на цените на парното през 2017 г.

Тя посочва, че ако Топлофикация не намери начин парите да се върнат, ще помогне за колективни искове на потребителите на Топлофикация да си върнат неправомерно надвзетите суми.

 

С действията си КЕВР поставя интересите на енергийните предприятия над тези на гражданите. Сега обаче, „грешката" на КЕВР трябва да се поправи. Гражданите трябва да усетят ефекта от решението на ВАС. То задава много въпросителни и следва да настъпят сериозни последици, категорична е тя.

Решението на ВАС за отмяна Решение № Ц-6 от 7.04.2017 г. на КЕВР, с което се увеличи цената на парното за второто тримесечие на 2017 г., е логичен завършек на сагата с неговото оспорване, допълва Манолова.

 

По време на откритото заседание на КЕВР, на което бе обсъден доклада на работната група за изменение на цените на топлинната енергия вследствие повишаване цената на природния газ, пред сградата имаше стотици протестиращи. Още тогава заявих, в качеството си на омбудсман, че предвидените увеличения на цената на парното са неправилни и необосновани, припомня тя.

 

КЕВР не прие аргументите ми като основателни и цената на парното и топлата вода бе повишена. Заради това на 13 април 2017 г., заедно с Федерация на потребителите в България, Сдружение за правна помощ на потребителите, Гражданско движение ДНЕС и гражданин внесохме жалба в Административен съд София-град срещу решението на регулатора като незаконосъобразно, при съществено нарушение на процедурата по неговото произнасяне - няма постъпили заявления от енергийните предприятия, а процедурата е започнала служебно на 20.03.2017 г., когато все още не е факт ценовото изменение на природния газ, посочва Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3360 |12.12.2020 Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза в протест в Манхатън . 0| 3279 |12.12.2020 Валежите ще започнат да спират след обяд . 4| 4539 |11.12.2020 Крум Зарков: Трудно е да си представим как ще работи разследващият главния прокурор . 5| 3822 |10.12.2020 Краден ТИР се преобърна в Бургас след гонка с полицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads