Реклама / Ads
5| 3556 |11.09.2021 НОВИНИ

Маргарита Асенова от Вашингтон: Обединението на Америка отпреди 20 години вече не е на първа линия

.
Маргарита Асенова
”Липсвам ли ви вече? ” - Този въпрос зададе на американците бившият им президент Доналд Тръмп, когато талибаните превзеха без бой Кабул в средата на миналия месец. Водени от Тръмп, много републиканци подложиха на унищожителни критики президента Джо Байдън, не защото изтегли американските военни от Афганистан -все пак Тръмп беше инициатор на споразумението с талибаните, а заради хаоса и терора при масовата евакуация от летището ”Хамид Карзай”.
 


Байдън, чийто рейтинг падна под 50 процента за първи път от влизането му в Белия дом през януари, накърни сам имиджа си на опитен и компетентен във външната политика ветеран - качеството, с което надви Тръмп на изборите миналата година. А следващите избори -междинните за Конгреса - са вече зад ъгъла. Вотът ще е догодина наесен, официалната кампания ще започне всеки момент.


Америка посреща разединена и днешната годишнина от терористичните атаки на "Ал Кайда". Как се промениха Съединените щати през последните 20 години - отговорът дава пред БНР политологът Маргарита Асенова от Института за изследвания и анализи Jamestown Foundation във Вашингтон:

 

"Промяната е огромна. Това обединение на нацията, което съществуваше преди 20 години в името на защитата на Америка - това вече не е на първа линия. Нацията е изключително разединена по политически линии, за отношението към пандемията, за расизма и за хората, които се чувстват негова жертва...Днес разликата е от небето до земята...


Друга причина е, че част от бялото население, което е в изоставащи икономически райони, загубили поради преместването на предприятията в Китай, тези хора също се чувстваха жертви", каза още Асенова.


По думите й американците никога не са искали държавата да се включва във войни, но след 11 септември, тези настроения се променят:

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3069 |25.04.2021 Маргарита, Росица и Виолета - в топ 20 на най-разпространените имена . 4| 3306 |12.01.2021 Българското посолство във Вашингтон: Избягвайте местата за масови събирания . 21| 8524 |05.10.2020 Проф. Маргарита Младенова: Децата ни са на протестите. А ние къде сме? . 6| 6831 |10.05.2020 Асен Асенов от Вашингтон: В българската икономика всичко е монополизирано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads