Реклама / Ads
25| 4547 |24.01.2016 НОВИНИ

Маргарита Попова: Нямам планове за президент

.
Маргарита Попова
Планове за президент не ме занимават. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, отговаряйки на въпрос дали ще се кандидатира за президент на предстоящите по-късно тази година избори за държавен глава.
 

„Ние сме в 5-та година от нашия мандат като президент и вицепрезидент. Аз продължавам да работя така, както започнах работа в президентската институция преди 5 години. Планове за кандидат-президентска кампания не влизат, но влизат планове за работа, каквато съм вършила до момента - с послания към нацията за сплотеност, единение и решения на политическо ниво, които да направят живота на хората по-смислен“, заяви Попова пред БНР.

 

Маргарита Попова отбеляза, че проектът за социална държава не трябва да се разглежда като ляв. Той се реализира от такива водещи държави в ЕС като Германия, Франция, Италия и др. „Темата за социалната държава е конституционен проект, който е заложен в основния закон от 1991 г. Ние с президента сме се клели в тази Конституция. Социалната държава означава стабилност, сплотеност на поколенията и набор от ценности, в които влизат още правова държава и гарантиране на правата на гражданите. Какво ляво има в това? Говоренето за социална държава се изисква от самата Конституция. Президентската институция не може да говори както една партийна централа. Тя трябва да отправя послания за всички“, категорична е Маргарита Попова. Тя подчерта, че за нея всички граждани са еднакви и не изповядва разделението, което се пренася върху част от българската нация. „На нацията днес повече от всичко е необходимо единение, разбирателство и спокойствие, за да напредваме в реформите. В президентството можем да работим за спокойствие, което да осигури провеждането на реформите и постигането на по-добрия жизнен стандарт на хората. Ако ние непрекъснато насаждаме недоверие, няма да постигнем нищо. Това е моята платформа“, заяви вицепрезидентът Попова.

Съдебната реформа засяга стабилността на цялата власт, защото тя е част от държавната власт. Ако искаме да запазим държавната власт стабилна не трябва да подхождаме към реформите непрофесионално, нервно, прибързано, не трябва да сочим кой единствен може да ги направи, не трябва да сочим проекти, които да заявяваме, че са единствено правилни, т.е. да наложим диктат. Против съм технологията на правенето на реформи, която се прилагаше, защото от нея зависи много, каза Попова. "Реформи в конституцията не се правят всеки ден. Подходи се по стахановски. Технологията на реформи не беше изпипана добре. Когато пристъпваш към реформи в Конституцията, трябва да имаш широко съгласие, да можеш да чуеш и другото мнение", каза вицепрезидентът.

 

"Най-големият удар срещу съдебната реформа и европейските ценности, за които работя вече 5 години, да не можеш да осигуриш магистратска сплотеност, да не можеш да осигуриш съгласие в обществото и на политическите партии, да говориш с шаблони, които хората не разбират. Няма как да се случи това нещо, ако ние предварително посочим кои са правилните хора и предприемаме радикални акции. Призовавам да се поучим от това, което не направихме като технология, да седнем и заедно с магистратската общност да помислим как да се направи работата на съдебните институции по-ефективна. Нещата не стават с кризисен ПР и лепене на етикети. Няма напредък, когато има раздори и диктат на едни среди над други. Това са тоталитарни практики", категорична е Маргарита Попова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5120 |22.01.2016 Румяна Коларова: При Маргарита Попова е настъпила радикална промяна . 11| 4761 |11.01.2016 Радан Кънев: Нямам общ език с Местан . 0| 4769 |11.01.2016 Пребитият в Бургас: Нямам обяснение защо се случи . 8| 5016 |02.01.2016 „Овергаз”: Нямаме забавени плащания към "Газпром"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads