Реклама / Ads

10| 4864 |25.04.2020

Маргаритов, КЗП: Пазарът се поуспокои, някой едва ли би си купил маска за 20 лв.

.
Димитър Маргаритов
Днес вече едва ли някой би си купил предпазна маска за 20 лв., освен ако не е по някакви екзотични съображения, така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов коментира моментното състояние на пазара на лични предпазни средства.

Той подчерта пред bTV, че пазарните механизми, съчетани с ефективен контрол, са най-правилното средство за регулиране на цените в условията на свободен пазар. „Да, първоначално се наблюдаваха съществени отклонения в цените на някои стоки, които бяха дефицитни след първоначалния шок, знаете – целият свят беше изненадан, но пазарът показа, че засега е най-доброто измислено средство за регулиране, което, съчетано с добър контрол от страна на институциите, води до нормализиране на обстановката” – каза Маргаритов и даде пример с изнесените данни от Националния статистически институт, че за последния месец инфлацията по отношение на потребителските цени е отрицателна.


В предаването беше представена информация за контролната дейност на институцията в условията на извънредно положение. Извършени са 437 тематични проверки в специализирани търговски обекти относно продажбата на предпазни маски, дезинфектанти и други предпазни средства, както и 64 проверки в магазини от типа „За 1 лев”, като са открити 26 нарушения от компетентността на КЗП. Проверките се извършват съвместно с други контролни органи – НАП, ДАМНТ, РЗИ, ИАЛ и др., координирано с прокуратурата.


По отношение на онлайн търговията беше посочено отново, че има абсолютна законова забрана за продажбата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в интернет. В това отношение са извършени 367 проверки и са открити 12 нарушения. „Нека гражданите да бъдат бдителни и внимателни, особено в социалните мрежи и платформите, които не са електронни магазини, защото там е много по-лесно да попаднат на измамливи оферти – дори не толкова като завишаване на цените, а да не бъдат доставени поръчаните стоки, но да бъдат взети платените пари” – посъветва потребителите председателят. На въпрос на водещата Александра Кръстева относно прилагането на правилата за онлайн пазаруване при доставката на храни, Маргаритов коментира, че наистина за разлика от почти всички други продуктови групи стоки, тук нямаме право на отказ от покупката, но „всички останали правила, които касаят етикетите, информацията за съдържанието, срока на годност са в сила, така че ако Ви доставят вкъщи и забележите, че има такъв проблем веднага трябва да се реагира към нас и към Българската агенция по безопасност на храните”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проверка на БАБХ разкри, че пазарът в Долни Богров е без регистрация 3| 3514 |21.07.2019 . Пазарът на незаконно оръжие в България е по-голям от този на салам, смята Кутев 0| 4009 |13.06.2018 . Васил Велев: Инкриминализиран е пазарът на електроенергия 2| 3702 |03.01.2018 . Димитър Маргаритов, КЗП : На-много жалби има срещу мобилните оператори 0| 3686 |04.07.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ