Реклама / Ads
7| 3838 |01.11.2023 НОВИНИ

Мария Габриел: България е атрактивна дестинация за инвестиции

.
Източник: МВнР, пресцентър
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с бизнес делегация от щата Юта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
 

Делегацията бе ръководена от Джонатан Фрийдмън, президент и главен изпълнителен директор на Световния търговски център в Юта. В срещата взеха участие и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина.

 

Юта е сред най-значимите щати за заетост в сферата на IT и е лидер в класациите за най-бързо развиващи се региони по отношение на нови работи места в технологичната индустрия. В щата има над 9300 технологични предприятия. Забележителният прогрес в иновациите и IT индустрията на Юта е причина районът Лехи да получи наименованието „Силиконовите склонове“. Също така в последно време Юта се състезава с Холивуд за лидерска позиция в американската филмова индустрия.

 

САЩ е сред главните дестинации за български високотехнологични продукти с около 10% от общите продажби на чуждестранни пазари. „Насърчаването на търговско-икономическото сътрудничество е в центъра на сътрудничеството на България и САЩ. България е надежден партньор, фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен хъб", посочи Мария Габриел. 

 

Вицепремиерът бе категорична, че България разполага с динамична технологична екосистема. „Българският пазар е атрактивна дестинация за инвестиции на американските компании. Той предлага стабилна макроикономическа среда, стратегическо местоположение и високо квалифицирани специалисти. Като стратегически партньори, двете страни продължаваме да разширяваме сътрудничеството си в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, информационни технологии и иновации“, отбеляза Габриел.

 

Срещата в Лос Анджелис се очаква да бъде последвана от посещение и на американска бизнес делегация в България по покана на Мария Габриел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3796 |01.11.2023 Пенчо Милков: Книгата „Русе – за първи път в България“ е наша сбъдната мечта . 3| 4500 |31.10.2023 Асен Василев: България е една от малкото държави, които започнаха да се готвят за продължителна война в Украйна . 1| 4163 |31.10.2023 Вучич: Газовият интерконектор между Сърбия и България ще бъде открит до края на ноември . 2| 3884 |31.10.2023 Над 20% недействителни бюлетини за общински съветници в 122 от всички 265 общини в България. Къде са най-много?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads