Реклама / Ads
4| 4618 |14.05.2021 НОВИНИ

Мартин Димитров: Борисов ми прилича на онези магазинери от късния соц

.
На 11-ти ноември 1989-та не се случи нищо особено. На информационното табло в гимназията ни все още висяха агитационни материали, най-вече свързани с прясно отминалия 7-ми ноември — ден на Великата октомврийска социалистическа революция. Както вчера, учителките все още си бяха другарки, а с известни изключения пионерските връзки си бяха по вратовете.
 

По някакъв перверзен начин тази отиваща си седмица ми напомни точно за 11-ти ноември 1989-та. А с поведението си в последно време г-н Борисов ми прилича на онези магазинери от късния соц, които продават неща под тезгяха и могат да те уредят с каса "Кока-Кола", бутилка уиски или стек "Kent". Точно онзи профил хора, които никой не можеше да понася, но всички се стремяха да бъдат близки с тях. И за една продадена "под рафта" бутилка червено "Джони" хората бяха готови да се направят на маймуни пред магазинера. До такава деградация ни беше докарал социализма.


Г-н Борисов се стреми да внуши, че просто това е неочаквана ревизия на търговския обект, но ние все пак не трябва да забравяме кой раздава червеното "Джони" (тук следва дебелашки смях в стила на учителя му Бай Тошо). И че — като мине тая ревизия — ние отново ще се наредим на опашка пред магазина, за да ни даде отново той това, което друг не може да ни даде. И да ни уреди с това, с което друг не може да ни уреди. Защото, какво е една държава без магазинер с връзки? Ето го — бръкне под рафта, ваксина извади, боднеш се, първа игла, втора игла, готов си. Уау.


Важният въпрос обаче е не какво е една държава без магазинер с връзки, а дали това е държава? Г-н Борисов основателно разчита на това, че ние сме забравили какво представлява държавата всъщност. А и горчивата истина е, че отминалите повече от три десетилетия не ни помогнаха да разберем особено какво е държава — то не бяха кризи, то не бяха рекети, мутри, мултигрупи, пирамиди, изядени спестявания и какво ли още не. Вярвам, ще се обединим около разбирането, че нямаме особено добри спомени от "прехода".


Десетилетното управление на г-н Борисов даде много възможности на много хора и много малко възможности на мнозинството от хората. Липсата на реални възможности промени нашето общество и вижте само в какво сме се превърнали — в едни хора, които чакаме да ни подмине джипа и да ни подхвърли нещичко. Ние се превърнахме в нация, чиято радост се измерва с неговата визита.


Имаме по-малко от два месеца, за да се отърсим от това разбиране. Имаме по-малко от два месеца да приемем и осъзнаем, че ние имаме възможности и просперитета ни зависи от нас и няма нищо общо с този човек. Имаме по-малко от два месеца, в които да изчистим главите си от набиваното като с чук схващане, че без г-н Борисов няма управление. Има. И това е управлението, което идва.


Всъщност, ние трябва да осъзнаем едно много простичко, но много важно нещо. Че жадните за истинска свобода и истинска демокрация хора са много повече, отколкото той си мисли. И че всеки един от тях е по-голям от него.

 

Facebook, Мартин Димитров




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 6064 |14.05.2021 Бойко Борисов за протестите: Този опит за преврат беше добре организиран от олигарсите и службите . 23| 8335 |13.05.2021 Илиян Василев за Борисов: При първа възможност умрялата лисица отново ще търси реванш . 14| 19294 |13.05.2021 Абровски: Ултра лукс в ловен дом ”Ормана”, посещаван от Борисов и постройки със съмнителна законност . 9| 4462 |13.05.2021 Гордостта на Борисовото строителство: Свлачища, срутища, ремонти на ремонтите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads