Реклама / Ads
0| 2150 |26.08.2024 НОВИНИ

Мартин Табаков: Иран не иска да влиза в пълномащабен конфликт с Израел - знаят, че ще го изгубят

.
Източник: скрийншот
"Хизбула” по-скоро се опита да реагира по начин, който не толкова да уязви Израел, колкото да съхрани собственото си самочувствие и позиции и във вътрешнополитически за Ливан аспект, втори път – в контекста на съюзническите отношения, които има тази организация”. Това заяви международният анализатор Мартин Табаков в предаването „Здравей, България”.
 

Този удар на "Хизбула" ни дава поне частично отговор на това, че големият очакван отговор на Иран, който е по-сложната стойност в това уравнение, може да бъде координиран между Иран и въпросните проксисили, включително "Хизбула". Но колкото и да е координиран, не се включва едновременно.

 

По думите му това означава, че Иран не иска да влиза в пълномащабен конфликт с Израел.

„Най-вероятно защото знаят, че ще го изгубят”, каза Табаков.

 

Все пак обаче няма гаранция, че дотук ще се спре, смята още той.

 

Табаков коментира, че този режим на напрежение се отразява и върху израелската икономика.

„Това са млади момчета, които в момента вместо да създават Брутния вътрешен продукт на Израел, те седят в резерва на отбранителните сили. Ако Израел е възможно да загуби такъв тип конфликт, то няма да е във военен аспект, а по-скоро по тези показатели”, каза Табаков.

 

Всичко това се отразява неблагоприятно на преговорите за мир.

 

„Твърде много разминавания има между Израел и Хамас, ключови от които са желанието на Израел да съхрани своя контрол върху така наречения „Филаделфийски коридор”, разположен между ивицата Газа и Египет, и втори път още един допълнителен коридор, който разделя Газа на северна и южна част и от израелска гледна точка е важно да бъде контролиран, за да имат поглед върху вътрешната за Палестинския анклав миграция”, коментира Табаков.

 

„Друга спорна точка е това кои затворници на Хамас трябва да бъдат освободени в тази сделка. Израел има желание да налага вето, да получи ангажимент, че дори някои ключови хора да бъдат освободени, те да нямат право да живеят в анклава”, каза Табаков.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2162 |26.08.2024 Защо България е на опашката в Европа по инвестиции във ВиК мрежата? . 5| 5314 |26.08.2024 „Главчев 2“, безводие и пожари: Как тийнейджър избра да стане политик? . 6| 2167 |26.08.2024 Нови интензивни руски ракетни удари в Украйна. Поразен е хотел в Краматорск, има загинал служител на Ройтерс . 2| 2153 |26.08.2024 Румен Гайтански Вълка обжалва постоянния си арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads