Реклама / Ads
3| 4659 |02.11.2023 НОВИНИ

С машини на втори тур? Министерството на електронното управление удостовери съответствието на машините

.
Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори на 5 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 
 

"Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя", посочиха от ведомството. 

 

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

"По-рано днес екипите на МЕУ приключиха необходимите дейности и проверки от удостоверяването на машините. Благодарение на създадената от МЕУ оперативна организация и с активното съдействие на БИМ и БИС процедурата завърши своевременно и в рамките на днешния ден", се казва в информацията. 

 

Рано тази сутрин министерството разпространи до медиите снимки на демо бюлетини, отпечатани от техническо устройство за машинно гласуване, инсталирано със софтуер, изграден при довереното изграждане, което беше извършено от експерти на ЦИК вчера вечерта.

 

На бюлетините е изписан хешкодът, който ще се визуализира по време на изборния процес.

 

Именно удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване се оказа препъникамъка при гласуването с машини на първи тур в изборите за кметове и общински съветници. Въпреки че доклад на ДАНС, в който се казва, че заместник-министърът на електронното управление снимал хешкодът, беше първоначалната причина за отмяната на машинния вот, на по-късен етап ЦИК заговори за удостоверяването на съответствието като основна причина да бъдем лишени от машинен вот на първи тур. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7058 |02.11.2023 Илиян Василев: Сценаристите на Радев, Първанов и Борисов бяха подготвили нужния на Григорова скандал. Терзиев не се хвана . 9| 4798 |02.11.2023 "Да си затворя очите, да не приказвам много". Чака се прокурорско решение след побой над член на СИК във Видин . 10| 5236 |02.11.2023 България изгони руски журналист, Русия отговори - изведнъж много се загрижи за журналистиката . 6| 4553 |02.11.2023 Акад. Денков на среща с американския бизнес: България е вход към Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads