Реклама / Ads
3| 6016 |08.05.2014 НОВИНИ

Машинки ще стряскат автоджамбазите

.
Машинки за 300 лева, монтирани на тайни места в колата, спасяват от автокрадци, въоръжени с техника за отваряне на последен модел лимузини, струваща 30-40 хиляди лева. Заради скока от 18% на посегателствата през 2013 г. собствениците на най-желаните от апашите марки БМВ, „Ауди”, „Фолксваген”, „Тойота”, „Опел” и „Мерцедес” все по-често оборудват автомобилите си с допълнителни устройства за сигурност.
 

Част от застрахователите изпращат клиентите си преди сключване на „Каско” в определени сервизи за монтиране на още един имобилайзер и настройки срещу кражби. В противен случай отказват да ги застраховат. Причината е, че всяка нощ в София изчезват между 4 и 10 возила, които след това се изнасят зад граница или се пръскат на части и се разпродават, съобщава "Монитор".

„При всяка кола трябва да се подхожда индивидуално, за да бъде защитата ефективна и да не я научат престъпниците”, коментира специалистът по електроника Георги Георгиев, който от 20 години изработва и монтира системи за сигурност.
Най-използваният метод за спиране на апашите е да се прекъсне някоя от веригите на автомобила, така че колата да не може да бъде запалена от крадеца. Обикновено това се прави с т.нар цк-ключе, чиято цена е от 1.30 до 3.00 лв. Въпросният ключ може да бъде поставен над педала за газта и да се натиска само с крак или да се сложи на мястото на бутона за подгряване на стъклата например, но е възможно да бъде скрит и в други компоненти. Това обаче не е сред най-надеждните защити, защото крадците също знаят повечето от местата за поставяне на ключове и като видят, че колата не пали, след като са задействали модерната си техника за кражби, започват да натискат бутоните в купето, където може да е ключът.

„Един от клиентите ни имаше последен модел спортно БМВ с монтирано копче над педала на газта. Реално никой не вижда, че го натиска преди да запали, но и неговата кола беше открадната. Просто това ключе успя да забави извършителите около 10 минути.

Ако го нямаше, щяха да я запалят за не повече от минута-две”, обясниха служители от застрахователна компания.
Според спеца по електроника Георги Георгиев един от по-сигурните варианти е да се постави модул с дистанционно на труднодостъпно място около резервоара на колата, до което крадецът не може да има достъп. Самото дистанционно може да стои в джоба на собственика на колата и или на връзката му с ключове. Ролята на модула е прекъсване на горивната помпа на колата. Преди да запали, шофьорът натиска копче на дистанционното и помпата е отключена за нормално стартиране на автомобила. Цената на самия модул е около 50-60 лева, като още толкова струва монтирането му.

Друг още по-нестандартен, но сигурен метод е да се монтира джиесем модул в автомобила. „Тогава колата ви ще пали единствено ако преди това наберете определен номер. Недостатъкът обаче е, че, ако паркирате някъде, където нямате обхват или ви падне батерията на телефона, няма да може да запалите”, обясни още Георгиев. Изключително важно е, когато решите да поставите допълнителна защита на колата си, да не казвате на абсолютно никого за нея.

Сред популярните начини да прецакате крадците, специализирани в посегателствата на БМВ, е изместването на т.нар. ОБД букса, която се използва за компютърна диагностика.

„Устройството за обучаване на ключ, с което престъпниците крадат беемвета, се включва именно в буксата за диагностика, която при Х5-ците се намира долу вляво до шофьорската врата. Тази букса има 16 крачета, известни още като пинове. Когато пиновете бъдат разменени, извършителите не знаят къде да си свържат техниката. Това ги обърква и те губят време. Освен това, ако сбъркат крачето за свързване, машинката им за обучаване, която струва към 5-6 хиляди лева, изгаря”, обясни механик .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4794 |27.12.2011 Зловещи чучела стряскат шофьорите по Цариградско . 2| 5034 |18.04.2011 Еротик барове в курортите стряскат чужденците . 0| 5852 |07.06.2010 Трима задържани в операция "Автоджамбазите" . 2| 5331 |06.06.2010 МВР бори "Автоджамбазите", посвети им акция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads