Реклама / Ads
3| 8855 |12.02.2024 НОВИНИ

Мъск: Сателитните комуникационни терминали Starlink, разработени от SpaceX, не са били продадени на Русия

.
Собственикът на SpaceX Илън Мъск Източник: БГНЕС
Собственикът на SpaceX Илон Мъск заяви, че сателитните комуникационни терминали Starlink, разработени от SpaceX, не са били продадени на Русия.
 

"Няколко фалшиви новини твърдят, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия. Това е абсолютно невярно. Доколкото ни е известно, Starlink не е продаден на Русия директно или чрез посредници", написа милиардерът в социалната мрежа "X".

 

Припомняме, че според украинските власти руските сили са използвали терминали от сателитната система Starlink в окупирани райони.

 

Информацията беше потвърдена и от Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ).





Представителят на ГРУ Андрей Юсов в коментар за РБК-Украйна посочва, че това не са единични случаи, че явлението започва да придобива системен характер.

 

"Има вече регистрирани случаи, при които руските окупатори използват тези устройства. Това започва да става системно", посочва Юсов.

 

Наред с това на публикувано в Telegram видео се вижда, че сили от руската 83-та въздушна бригада обсъждат използването на сателитната система на Илън Мъск в източната част на Украйна. В края на миналата седмица украински военни също написаха в социалната мрежа "X", че Руската федерация е започнала да използва системи "Starlink" на фронта. Преди това бяха изолирани случаи, но сега те са станали вече масови.





ГРУ не дава допълнителна информация за това как точно са били използвани терминалите на Starlink.

 

Терминалите на Starlink играят фундаментална роля за комуникациите на Украйна по време на вече двугодишната инвазия от страна на Русия.

 

Благодарение на тях украинците остават свързани на места, където обичайната мрежа не работи по време на прекъсване на електрозахранването.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 41393 |12.02.2024 Български работници бягат от Великобритания . 4| 2693 |12.02.2024 Ново вето на Радев: Този път за правомощията на ВСС и главния прокурор . 1| 2701 |12.02.2024 Нетаняху: Само продължаването на военния натиск ще позволи освобождаването на заложниците, държани в Газа . 7| 4276 |12.02.2024 Сериозна ли ще е промяната в лихвите по кредити след приемане на еврото?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads