Реклама / Ads
7| 17907 |10.06.2020 НОВИНИ

Маските падат от 15 юни. Задължителни - само за обществения транспорт

.
Здравният министър Кирил Ананиев
Носенето на предпазни маски на закрити обществени места от задължително става силно препоръчително, но пък спазването на социална дистанция си остава все така съществена мярка за здравните власти у нас.
 

Това стана ясно от изявлението на министър Кирил Ананиев, след взетото днес решение в МС извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на този месец.

 

Припомняме, че първоначално срокът бе до 14 юни. Решението се налага заради драстичния скок в броя на заразените с коронавирус у нас лица през последните три дни.

Носенето на предпазни маски ще остане задължително единствено за пътниците в градския транспорт.

 

“Решихме, че на закритите обществени места можем да препоръчаме и то горещо да препоръчаме на българските граждани да носят маски, като се спазва съответната дистанция или поне през един стол да бъдат хората, седнали в съответното обществено място“, обясни Ананиев.

 

В същото време ще се увеличи максимално разрешената посещаемост на мероприятията на закрито до 50% от капацитета. Според министъра скоро ще отпаднат и часовете за пазаруване само на лица над 60-годишна възраст.

 

Към момента няма промяна в решението родната граница да се отвори за чуждестранни туристи. Те ще могат да влизат в страната след 15 юни. Ограничението остава за граждани на страни извън ЕС, с изключение на Сърбия, Черна гора и Босна.

 

“Вие виждате, че нашите морски градове и курорти са с най-ниски равнища на заболеваемост”, отсече Ананиев и заяви, че високият брой на заразените у нас е съсредоточен в определени огнища. Иначе казано - запазва се тенденцията за клъстърно разпространение на инфекцията.

 

“Като генерална политика целта е да държим под контрол инфекцията, за да не се застрашава здравната системата без да пречим на нормалния социално-икономически живот“, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5489 |06.06.2020 Два протеста в София: Против задължителните ваксини и 5G мрежата . 19| 5640 |28.05.2020 Д-р Ангел Кунчев: Маските дълго ще останат . 0| 4620 |22.05.2020 Облачно и студено днес. Температурите падат до 16° . 6| 7571 |03.05.2020 Смъртоносни азиатски стършели нападат САЩ. Застрашават пчелите и хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads