Реклама / Ads
8| 3177 |30.08.2021 НОВИНИ

Математик: Пикът на четвъртата вълна у нас ще е в средата на септември

.
Николай Витанов
Пикът на четвъртата вълна в България ще настъпи в средата на септември. Това прогнозира в свой фейсбук статус математикът проф. Николай Витанов.
 

„Да напомня – после седим 10-на дни до 2 седмици около пиковите стойности и тръгваме надолу. Ако мерките, които ще се наложат, се спазват. Ако не - може да си направим вторичен пик. Че защо да не си направим - акълът не ни пречи особено“, пише още Витанов.

Според картите, които Витанов публикува става ясно, че София-град временно е слязла от ниво 3 на ниво 2.

 

„Не си правете илюзии обаче. Знаете, че нямаме проблем да правим по-дългосрочни прогнози. Показвам и картата за седмица напред. Виждате, че София се е върнала обратно на ниво 3, а червеното превзема Югозападна България“, пише още математикът.

Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит. Появата на области на ниво 4 обаче не оставя много пространство за маневри на взимащите решения“.

 

Пазете се, пазете децата оставете "безсмъртните герои" да си играят на руска рулетка. Де да можехте да ги видите, какви жалкари стават, като стигнат до болница и не дай си Боже с по-тежка форма. Понеже съм виждал такива неща, с интерес наблюдавам пенявенето на поредния мачо (че и мачки има) в градския транспорт например. Нищо не им говоря, но си ги отчитам в статистиката“.

 

Базовото репродуктивно число днес е 1.185. „Падна под 1.3 в края на седмицата, но това е по-скоро илюзия. Обхватът на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация“, пише Витанов.

 

Броят на починалите расте, отчита математикът. „Утре сутринта не се чудете, ако видите бройка над 50. Очакват се по 30-на ден, че и повече през другите дни“.

Няма какво да се лъжем, обстановката ще става по-сериозна, пише още Витанов.

Пазете се, пазете децата. Не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто внимавайте на местата, където има много хора и спазвайте елементарните мерки“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3625 |22.08.2021 Проф. Кожухарова: Вече сме в четвъртата вълна на пандемията, в нейното начало . 12| 3439 |22.08.2021 Пикът на четвъртата вълна - след началото на учебната година . 0| 3290 |18.08.2021 Д-р Брънзалов: Четвъртата вълна на пандемията няма да е толкова сериозна и продължителна . 6| 3457 |07.08.2021 Проф. Мира Кожухарова: Четвъртата вълна ще бъде по-успешно посрещната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads