Реклама / Ads
18| 4046 |24.04.2021 НОВИНИ

Математикът Витанов: Имаме неканен гост. Да не се върне ”за по още едно” на празниците

.
Минахме пика по отношение на смъртността, очаква се да паднем под 100 на ден. Тя още е висока, но за това има причини, които ще се коментират по-натам. Имаме неканен гост вкъщи, изтърпели сме го и сега го водим към вратата. Това е положението. Много ни се искаме да не се върне да му сипем по още една на празниците. Бутаме го към вратата, но не сме го избутали. От нас зависи.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия математикът на разформирования Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов.

 

"Въпрос на елементарна сметка е кога ще се достигне 70% щит при положение, че ваксинацията върви така. Реалистичният вариант е краят на юли. Спрях преди изборите да давам интервюта, за да могат политиците да си направят кампанията. Сега ще си извадя листчето", посочи Витанов и обобщи:

 

Обхватът на заразата се свива, активните случаи и натискът върху здравната система намаляват. По думите на Витанов извиваме от ситуацията на развита турбулентност. Целта е да паднем под 500 заразени на ден. Спряло е и дифузното разпространиение в страната. С повишено внимание трябва да се наблюдават Видин, Добрич, Кърджали и Ловеч. Витанов заяви, че реалистиният сценарий е 70% с имунитет е до около три месеца. Може да се случи и по-рано, ако темповете на ваксинация се ускорят.

 

"Няма да стане другата седмица кой знае колко. 1 секунда за тази пандемия са няколко дни. Идват празниците и там по принцип няма толкова много регистрирани. Цялата работа е да не се прецакаме след празниците", посочи още Витанов.

 

"Има доста проблеми. Повишената смъртност е свързана с пандемията. Публична тайна е, че населението ни не е здраво като в Швеция. Има и проблем, че българинът отива в болницата в насипно състояние, стои до последно. Лекарите изпитват затруднения да ги спасяват тези хора и така нататък. Като добавите състоянието на болничната система, която не е като в други страни по на Запад от нас… Трябва да се седне и да се разгледат тези неща, за да може като се случи нещо такова, да сме по-подготвени", коментира Витанов и отсече на финал:

 

“Мога да кажа - мавърът си свърши работата, мавърът може да си отиде”, посочи още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4251 |06.04.2021 Иван Бакалов: Ако някой е сляп, имаме мафия на власт . 5| 3187 |04.04.2021 Маестро Камджалов: Не мечтая България да е като Швейцария, а да имаме осъзнато общество, което да не гласува за ментета . 7| 3879 |30.03.2021 Първан Симеонов: Без паника! Не запомнихте ли, че във вторник винаги имаме по-високо отчитане, включително и на смъртта? . 2| 3315 |25.03.2021 Петър Витанов: Патриотичната кауза не може да бъде приватизирана, за да се премине 4-процентната бариера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads