Реклама / Ads
12| 4716 |02.05.2011 НОВИНИ

Медиите ни свободни колкото в Италия, Индия, Бенин и Ботсвана

.
Свободата на медиите в немалко страни все още е застрашена. В Близкия изток и Северна Африка положението е направо драматично. Това пише в доклада на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" за свободата на медиите по света през изминалата 2010 г. Документът дава оценка на 196 страни.
 
България е около 74-79 място, в зоната на „частично свободни” медии, в компанията на Италия, Сърбия, Черна гора, Бенин, Хонконг, Индия и Намибия. Изкачили сме се с 3-4 места в посока на „свободни” медии в сравнение с 2009 г.

Топ 10 на най-мракобесното отношение към медиите включва Беларус, Куба, Мианма, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Либия, Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан.

В тези 10 страни свободни медии или изобщо не съществуват, или изпълняват волята на управляващи и други интереси. В тези държави като цяло информацията се контролира от държавата, партия или диктатор.

В доклада се констатира, че в Египет вече няма свободни медии, а Либия, Саудитска Арабия, Сирия и Тунис продължават да са сред страните в света, в които състоянието с независимостта и свободата на медиите е трагично.
Мексико също е посочена като държава, където свободата на словото е доста непознато нещо най-вече заради наркотрафика и обвързаните с него държавни структури. Зачестяват и нападенията срещу журналисти, самоцензурирането и всяването на страх.

Като цяло обаче тенденцията за спад в свободата на медиите по света през последните години намалява, се отбелязва в доклада. Статистиката показва, че всеки шести жител на света живее в страна със свободни медии и свободно слово.
Отбелязва се спад в медийната свобода в страни, къедто положението е било доста по-демократично доскоро. Такива са Унгария, Хондурас, Южна Корея, Турция, Тайланд и Украйна.

По свобода на словото в интернет начело е Естония, следвана от САЩ и Германия. България е в челната двайсетица. Последни са Куба, Бирма и Иран. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6322 |23.04.2011 Адвокат: По-лесно купуваш цигари без бандерол, отколкото с бандерол . 8| 12394 |23.04.2011 Джулай морнинг – Ден на свободния дух . 3| 5648 |29.03.2011 Хората искали театър повече отколкото мол . 2| 5484 |08.02.2011 Нашенци арестувани в Италия, изнудвали сънародници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads