Реклама / Ads
1| 3052 |20.01.2023 НОВИНИ

Д-р Меджидиев: Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки

.
Източник: личен архив
От седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с лекарствата. Аз съм единствено зависим от своите пациенти. Вече шести месец, въпреки че съм министър, аз се грижа за пациентите си.
 

Това удоволствие моята предшественичка не го е имала. Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. 

 

Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

 

Направих справка и установих два сигнала и една жалба, постъпили в края на 2021 и в началото на 2022 г.

 

Те са от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и от Българската асоциация на едра търговия на лекарства. Буквално на другия ден с един имейл единствено се променя формула. Но се запознах в детайли с целия одит на "Информационно обслужване" с множество препоръки, нито една от които не е изпълнено, коментира здравният министър.

 

По думите му от март месец насам единствено е изпълнена препоръката на промяна формулата. Другите препоръки са - липса на контрол и възможност за проверка за спазването на законовите уредби; липса на технологичен инструмент за ограничаване на определени действия, в случай неподаване на данни или погрешно подадени такива; използваната софтуерна база е нелицензирана.

 

Освен това системата няма възможност за контрол и проверка на наличности спрямо потреблението - този пропуск оказва влияние върху генерирането на забранителния списък на Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Сред други проблеми са ръчно въвеждане на данни и липса на автоматизация на тези процеси, обясни още здравният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3073 |15.01.2023 Сербезова за атаката от Меджидиев: С ирония и чувство за хумор - тази ситуация е нещо като дежавю . 1| 2944 |12.01.2023 Меджидиев: Ще предложим промени в контрола над лекарствата . 2| 3249 |04.01.2023 Асен Меджидиев: До края на м. септември ще имаме първия медицински хеликоптер . 3| 3005 |04.01.2023 Николай Денков: Най-важното, което можем да свършим през тази сесия, е да изберем редовно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads