Реклама / Ads
1| 3018 |25.02.2023 НОВИНИ

Меджидиев: Възстановяваме Националната програма ”Детско здраве”

.
Източник: личен архив
От Бургас възстановяваме Националната програма ”Детско здраве”, която беше прекъсната за две години заради COVID пандемията. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от Фокус.
 

Днес в града се провежда първата инициатива, която е част от програмата, в рамките на която водещи специалисти от болница "Пирогов“ и лекари от Столичната лекарска колегия ще извършват безплатни прегледи за деца.

 

"В момента 13 специалисти от всички специалности са на територията на град Бургас и започват безплатните профилактични прегледи. Има записани засега 450 деца.

 

Няма да върнем нито едно от тях. Целта на тези прегледи е високоспециализираната профилактика и аз гарантирам, че това ще се превърне в една рутинна практика в здравеопазването. Такива профилактични прегледи са много важни за оценката на рисковите заболявания. Важно е и че прегледите се провеждат в почивни дни, когато родителите и децата са свободни. По този начин се получава и комуникацията между местните педиатри и специалистите в София", посочи здравният министър.  

 

Изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров, който също е на посещение в Бургас, добави, че инвестицията в децата е инвестиция в държавата. "В Конституцията е записано – основен приоритет на държавата за националната сигурност е грижата за децата и детското здравеопазване. Ние нямаме какво да добавим, освен да направим това, което е необходимо то да се осъществи", посочи той. 

 

Националната програма "Детско здраве“ води своето начало от болница "Пирогов“, където преди 10 години се провеждат първите безплатни профилактични прегледи. Инициатор на програмата тогава е водещият специалист УНГ д-р Асен Меджидиев (днес – министър на здравеопазването), който създава и ръководи първото отделение по УНГ в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

 

В момента уточняваме местата за площадките на хеликоптерите в цялата страна, откъдето хеликоптерите ще могат да транспортират болните, допълни Асен Меджидиев.

 

"Относно обучението - благодаря на проф. Алексиев, ген. Мутафчийски, проф. Младенов, д-р Стоянов, които вече изработиха програмата за нашите медици.

 

В момента се извършва подбор на лекарите специалисти. Първоначално това ще бъдат анестезиолози и реаниматори. Другата седмица започва обучението им, което ще се провежда във ВМА и трябва да приключи до средата на април.

 

Цялата подготовка трябва да завърши до май месец, за да може, когато дойдат хеликоптерите през юни или юли, да имаме пълна готовност", посочи Асен Меджидиев. Той добави, че болниците, в близост до които ще има площадки за хелокоптери, трябва да отговарят на всички условия.

 

В Бургас са предложени 3 места за обособяването на площадка, но предстои специалисти да изберат точната локация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3039 |22.02.2023 Меджидиев: Парите, предвиден за ненужни Ковид ваксини до 2025г. ще покрият изграждането на Детската болница . 24| 5227 |03.02.2023 Гешев се снима от Националната молитвена закуска в САЩ . 4| 3429 |01.02.2023 Организаторът на Националната молитвена закуска не знае, Гешев да е поканен . 0| 2908 |31.01.2023 НС прие Националната стратегия за младежта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads