Реклама / Ads
4| 3411 |01.02.2023 НОВИНИ

Организаторът на Националната молитвена закуска не знае, Гешев да е поканен

.
Иван Гешев
Той казва, че ще участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, но организаторите не знаят да са го канили. Появи се на събитие в Конгреса, редом до опозиционните политически лидери на Косово. Въпросите за посещението на главния прокурор Иван Гешев стават повече от отговорите.
 

"Не е поканен". Това е краткият отговор на организатора на Националната молитвена закуска по повод съобщението, че българският главен прокурор ще присъства на събитието, пише Свободна Европа.


Прокуратурата съобщи, че Иван Гешев е в Съединените щати "за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън".


Националната молитвена закуска е традиционно събитие, организирано от консервативни американски политически кръгове, което от десетилетия събира на едно място лидери от САЩ и света, а действащият американски президент ги приветства.


Тази година закуската се организира по нов начин - тя няма да се проведе в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ; ще присъстват само конгресмени, които имат право на един придружител; няма да има сервирана закуска, а кетъринг на крак. Очаква се президентът Джо Байдън да се обърне към присъстващите.


Иван Гешев не е поканен за това събитие, каза неговият организатор. Това е бившият сенатор Марк Прайър, който от тази година е начело на нова фондация, която отговаря за традиционните закуски. Те се провеждат всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам.


Българският главен прокурор ще има "поредица от срещи" и ще участва в "международни форуми", съобщиха от неговия офис. Прокуратурата разпространи съобщение и снимки от дискусия с конгресмени, на която присъстват няколко десетки политици от различни държави, сред които и българският главен прокурор.


Така сигурно е само едно - Иван Гешев е във Вашингтон. Не е известна програмата му, нито в кои институции ще има срещи. Посолството на САЩ в България се разграничи от това посещение, а организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за него и на практика опроверга обявената цел на пътуването.

 

По същото време във Вашингтон е планирано друго събитие, организирано от бивши и настоящи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските досега. Това е т.нар. Международна фондация, популярна и като "Семейството". Сред нейните активисти са и конгресмените републиканци Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Прокуратурата съобщи, че Гешев е във Вашингтон по тяхна покана.


На сайта на прокуратурата в сряда се появи съобщение за участие на Гешев в дискусия в една от сградите на Конгреса, където присъстват политици от Югоизточна и Източна Европа.


На снимките Гешев седи редом до лидерите на опозицията в Косово. До него са Мемли Красничи, лидер на опозиционната Демократическа партия на Косово, основана от Хашим Тачи. В публикация във Фейсбук Красничи казва, че организираната от двамата конгресмени дискусия е била модерирана от Фатмир Медиу, лидер на опозиционната Републиканска партия в Албания.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2889 |31.01.2023 НС прие Националната стратегия за младежта . 2| 3000 |13.01.2023 Съдбата на Националната детска болница: Донев инспектира изграждането й . 0| 3014 |13.01.2023 Премиерът инспектира градежа на Националната детска болница . 0| 2944 |21.12.2022 МС прие Годишен доклад за състоянието на националната ни сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads