Реклама / Ads
15| 6943 |18.11.2020 НОВИНИ

Медсестри за коронавируса: Всеки знаеше, че септември ще стане страшно, но лятото говорехме за туризъм и хотели

.
Мая Илиева и Ася Новкова
Всичко е хаос. Във властта нямат воля, защото всички са свързани. Всеки знаеше, че септември ще стане страшно. Но какво правихме цяло лято - спрягахме туризма и хотелите. Не оборудвахме болници, не запазихме персонала. Хората се измориха. Някои се изплашиха. В нашата болница се махнаха сто и няколко човека. Ние в реанимацията сме 5 сестри. Не се махаме поради пенсионни причини и поради заболяване на колежки. Това е причината.
 

Ние запълваме легла с още ковид болни. Кой го обслужва. Това заяви реанимационната сестра от софийската белодробна болница Ася Новкова, която бе гост заедно със сестра Мая Илиева в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

 

Тези 80 млн.в , които се отделят за здравеопазването, са само за времето на пандемията. После пак ще си е същото. Лошото е, че едно е заболяването Ковид, а всички други останаха на заден план. И това, за което всички работеха и източваха здравната каса, сега им се връща като бумеранг.  Сега ние пак сме на топа и ще понесем всичко, коментирайки отмяна на задължителната хоспитализация, обясни случващото обясни  Мая Илиева.


Във всяка една болница трябва 50 % да са Ковид леглата Положението в реанимацията на  белодробна болница е плачевно.  В реанимация за 5 легла има 8 болни. От март месец имаме само болни с Ковид. Парадоксът е, че вече не се водим инфекциозно отделение, а нормална реанимация. Защото има разлика в заплащането - 200 лв., каза още сестра Новкова.


Не може шест сестри да се справи с осем апарата. Въпросът е, че тези 1000 лв. на моята заплата, не отговаря на работата, която вършим. За да дойдат хора при нас, трябва да бъдат стимулирани. Септември месец се каза, че заплатите се увеличават с 30%. Сега сме ноември, няма увеличение, допълни тя.


Легла може и да има, кадри няма. Апаратура има, кадри няма. Няма кой да ги обслужва. Никога не е имало реформи. Всичките тези години министрите са раздавали оценки на болници.  Има фиктивни болници, болници фантоми. Източва се здравната каса. Това е големият бизнес.  Да си имаш болница и раздаваш големи заплати , посочи още Мая Илиева.

 

Това, което отпуска министерството е бонус, тъй като не могат да ни вдигнат заплатите, допълни тя.

 

След като хората не ни подкрепиха по време на нашите протести, те също ще страдат. Хората трябва да си отварят очите на изборите, завърши Илиева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5875 |17.11.2020 Почти всеки втори тестван - с COVID-19. Новите случаи - 3 519 /следете тук всичко по темата/ . 4| 4221 |10.11.2020 ”Правосъдие за всеки” с пореден протест утре. Мотото е „Съдебна реформа сега!” . 28| 5297 |08.11.2020 Вежди Рашидов: Хората без маска по митингите убиват всеки ден . 3| 4522 |03.11.2020 ”Правосъдие за всеки” продължава с протести пред Съдебната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads