Реклама / Ads
14| 5238 |04.11.2014 НОВИНИ

Международни кредитори: Фалит на КТБ ще надхвърли и най-високия размер държавна помощ

.
Международни кредитори предупреждават, че евентуално закриване на КТБ ще предизвика най-тежката финансова криза в Източна Европа от 90-те години насам.
 
Международните кредитори на Корпоративна търговска банка предупредиха във вторник българските власти, че ако те допуснат банката да фалира, това ще излезе на държавата по-скъпо, отколкото ако финансовата институция бъде спасена с оглед рискове за години на съдебни дела.

В писмо до българското правителството, цитирано от агенция Ройтерс, международна група облигационери в КТБ призоваха властите да преразгледат спасителната оферта, която беше предложена от консорциум през миналата седмица и която в последствие беше отхвърлена от парламента и беше критикувана от страна на Българската централна банка, предаде БНР. Писмото също така обвинява Централната банка, която през юни поема контрола над КТБ и на практика спря дейността й, за действия, които са били или небрежност или умишлено измамни относно степента на проблемите в банката.

Евентуалното закриване на КТБ ще предизвика най-тежката финансова криза в държава от Източна Европа от 90-те години насам. Повече от четири месеца след като банката затвори врати съдбата на четвъртия по големина кредитор в България се намира в състояние на неопределеност.

Писмото от вторник подчертава за опасността от заразен ефект, ако БНБ отнеме лиценза на КТБ, като решението на Централната банка се очаква в рамките на следващите няколко дни. Просто казано, цената при фалит на КТБ ще надхвърли далеч и най-високите допускания по отношение на размера на държавната помощ, необходима за спасяване на банката и на нейните вложители, се казва в писмото на международните инвеститори, притежаващи облигации (дългови книжа) на търговската банка.

В писмото се твърди, че отнемането на лиценза на КТБ ще принуди стотици бизнеси да затворят, ще доведе до загуба на работни места и може да хвърли страната в рецесия. Това решение ще преследва Република България за години напред, се твърди в писмото на международните кредитори на КТБ.

През юли агенция Ройтерс съобщи, че група облигационери, включително от САЩ и европейските хедж фондове и финансови институции, са образували комитет на кредиторите и са наели юридическо представителство в България, в случай че КТБ бъде обявена в несъстоятелност. Корпоративна търговска банка не успя да осъществи окончателно разплащане по деноминираните в долари нейни облигации с падеж през август, чийто първоначален размер беше за 150 млн. долара.

Ключовата жалба на облигационерите е за "противоречиви" изявления на Централната банка относно здравето на КТБ. Одитът, поръчан от БНБ, показа в края на октомври, че банката ще трябва да отпише почти две трети от активите си, като едва 13 процента от отпуснати от нея кредити са били подходящо обезпечени. Тези отчети, твърдят облигационерите, противоречат с по-ранните уверенията на Централната банка както пред обществеността, така и пред инвеститорите.

Предполагаемите проблеми в КТБ не са се случили за една нощ, като е трябвало няколко години, за да бъдат осъществени, се казва в писмото, в което имената на отделните облигационери са били почернени. Човек може също така да направи лесно заключение, че БНБ умишлено си е затваряла очите и умишлено е пренебрегвала своите задължения.

БНБ не е впечатлила с нищо при изпълнение на основната си функция: да работи за осигуряване на стабилността и сигурността на българската банкова система, посочват международните облигационери на КТБ. Тези, както и други претенции, ще послужат за основа на дела на вложители и кредитори за години напред, се предупреждава в писмото, изпратено до българските власти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6140 |02.11.2014 Задава се фалит и на енергийните дружества . 25| 4744 |30.10.2014 Главчев: КТБ не е проверявана по международни стандарти . 49| 18498 |19.10.2014 Скандал! Сотир Цацаров обявява фалита на КТБ . 39| 5673 |27.09.2014 Плевнелиев: Енергетиката ни може да стигне до фалит!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads