Реклама / Ads
0| 3231 |24.06.2022 НОВИНИ

Мендух Тачи: Френското предложение е най-лошото за Македония

.
Френското предложение е най-лошото за Македония. В основата на проблема на Северна Македония по отношение на напредъка на преговорите в ЕС е тенденцията на славянските македонци.
 

 Провокациите спрямо България, според мен, носят основната вина за тази ситуация - българите са наричани "фашисти и нацисти". Това заяви при гостуването си в предаването Top Story лидерът на Демократичната партия на албанците (ДПА) в РС Македония Мендух Тачи.

 

Видях, че в документа, предложен от Макрон, основен акцент е поставен върху езика, а останалото е рамка. Българският и македонският са много близки езици и хората се разбираме помежду си, каза Тачи.

 

Според него, българите винаги са имали положителен подход.

„Албанските политически сили са успешни, защото успяхме да смекчим тона на македонския политически фактор. Аргументът, който използваме сред гражданите е, че всички приемаме тяхната идентичност, но единственият правилен път е в ЕС”, допълни Тачи.

 

По отношение на острите коментари на албанския премиер Еди Рама, който обвини България, че държи като заложници Северна Македония и Албания, а ЕС наблюдава безучастно, Хашим Тачи заяви, че основната работа на премиера е да се грижи за албанците вътре в страната и след това за тези в чужбина.

 

„Ние, албанците от бивша Югославия, не само имаме еуфорично желание да живеем с Албания, но и политиката е такава”, каза той. Тачи определи сръбския президент Александър Вучич като „най-гъвкавия политик на Балканите”, но подчерта, че поведението му не бива да се стимулира.


„Когато в Македония има етнически македонци, когато имаме Сърбия, която отказва да наложи санкции, това е отговорът за славяните, където и да се намират те”, каза политикът, според когото тенденцията на славомакедонците е в основата на проблема в Северна Македония.

 

"Очакваме толерантността на ЕС да бъде същата като през 2005-2007 г., но конфликтът в Украйна показа, че нещата започват да стават по-сериозни."- каза той.
Единственият положителен резултат за Албания и Северна Македония на европейската среща на върха беше приемането им на масата на съвета със статут на наблюдатели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 31281 |23.06.2022 Правителството на Северна Македония официално отхвърли френското предложение . 0| 3209 |23.06.2022 Генчовска призна: Френското предложение е най-добро. В Скопие се възползват от нашето забавяне . 0| 8403 |23.06.2022 И проф. Овчаров се врътна - промени мнението си за РС Македония и прие френското предложение . 0| 3045 |22.06.2022 Комисията по външна политика няма да заседава по темата за френското предложение за РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads