Реклама / Ads
22| 5543 |03.06.2015 НОВИНИ

Мерджанов: Кой ще сътрудничи на България, когато някой си Ненчев може да го разобличи?

.
Депутатът Атанас Мерджанов
„БСП е против на една и съща плоскост да се поставят доносникът и разузнавачът”, се посочва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от парламентарната трибуна от зам.-председателят на групата и говорител на НС на БСП Атанас Мерджанов.
 
Той обясни, че точно заради това левицата е подкрепила  приемането на закон за досиетата и създаването на специална комисия през 2007г. „Изводите обаче от дейността на тази комисия доказват, че това беше грешка”, категоричен бе той.

Мерджанов подчерта, че тази комисия не само не е прекратила, а непрекъснато подхранва митовете, свързани с бившата Държавна сигурност. Като емблематични за работата и случаи социалистът посочи този на Божан Стоянов, 170-те български дипломати, много журналисти, учени, писатели и спортисти, но той подчерта, че не се е чуло за някой кредитен милионер.

Мерджанов коментира, че днес на ред са военните разузнавачи, а подбудител на тяхното осветяване е министърът на отбраната, подкрепян от президента на републиката. „Запитвали ли са се тези хора какви са рисковете пред онези чужденци, които са работели, а може би и още работят за България”, попита Мерджанов. Според него заради стъкмяването на политически скандал за няколко дни се излагат на риск човешки животи.

„Заслужава ли си заради нечии политически амбиции хора да се излагат на риск? Защото кой ще се реши да сътрудничи на България, когато знае, че утре някой Ненчев може да го разобличи?”, попита Мерджанов. По думите му решението на министъра на отбраната е безотговорно, непрофесионално и срамно. „Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ясно заявяваме своето несъгласие с него и се присъединяваме към предупрежденията, които Асоциацията на военните разузнавачи непрестанно, от месеци, се опитват да отправят към властите и лично към министър-председателя”, заяви зам.-председателят на групата на левицата в НС.

Мерджанов коментира, че ако наистина се търси прочитане и затваряне на тази страница, е време  да се скърши монополът върху истината, установен от комисията по досиетата и темата да се върне в парламента. „Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е готова да предложи законопроект, който да преобразува комисията в исторически институт, където извън политическото злободневие досиетата да бъдат четени и изследвания. Нека вместо комисия по досиетата да чете историята, комисия от историци да чете досиетата”, каза още той.

Ето и пълния текст на декларацията:

Декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ
Представена от зам.-председателя на групата Атанас Мерджанов

Идват избори и както обикновено в предизборно време се активира любимата на някои тема – темата за досиетата. Този път на дневен ред са архивите на военното разузнаване. И пак едни хора, изградили цялата си кариера върху гърба на българските разузнавачи ликуват пред медиите. Вече свикнахме с това поведение, но това че сме свикнали не значи, че сме се примирили. За нас винаги е било - и ще остане!, съвършено несправедливо на една и съща плоскост да се поставят доносника и разузнавача. Именно за да се направи това разграничение, БСП подкрепи приемането на закон за досиетата и създаването на специална комисия през 2007г. Изводите обаче от дейността на тази комисия доказват, че това беше грешка.  И макар тогавашната парламентарна група на Коалиция за България да подкрепи по-лекия вариант, без лустрационни текстове и макар инициаторите тогава на този проект от БСП сега да са в други партии, разочарованието от дейността на комисията се оказа голямо. Почти девет години след създаването й равносметката за работата й е трагична. Нима тя успя да внесе яснота? Нима сложи край на скандалите? Нима преустанови възможностите за политически рекет със съществуващи и несъществуващи досиета? Напротив, тя не само не прекрати, а непрекъснато подхранва митовете, свързани с бившата Държавна сигурност. Практиката й е противоречива, конюнктурна, непрофесионална.

Емблематичен за работата й е случаят на Божан Стоянов. През 2008г. комисията по досиетата издава удостоверение, според което няма данни той да е бил "щатен или нещатен служител, нито секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия". През 2013г. същата комисия със същия председател разпространява информация, че е сътрудничел  на Държавна сигурност. Този случай сигурно е в съда и като него са много други.
           
Но дори съдът не може да даде отговор на въпроса какво означава фактът, че някой има „картонче“. През март 2014г., провокиран от противоречивата съдебна практика, националният омбудсман се обърна към Върховния административен съд с този въпрос, но съдиитене се произнесоха. А колко хора, колко големи българи, сред които видни интелектуалци, артисти и учени, бяха окепазени междувременно от тази комисия. Моля ви помислете как, когато комисията ви обяви за сътрудник на основание някакво картонче, вие можете да докажете, че не сте знаел за него. Човек може да докаже, че говори китайски, но няма как да докаже, че не го разбира. По този нелеп начин омаскариха хора на изкуството и науката, чиито имена не споменавам, защото те не заслужават да бъдат цитират в този контекст. Изобличиха журналисти и писатели. В същото време не сме чули някой кредитен милионер сериозно да е пострадал от работата на комисията.
           
170 български дипломати, с чиито усилия България влезе в НАТО и Европейския съюз, станаха жертва на комисията по време на първото управление на ГЕРБ. Тогава инициатор на акцията по отзоваването им беше министърът на външните работи Николай Младенов – син на бивш служител на държавна сигурност. Днес на ред са военните разузнавачи, а подбудител на тяхното осветяване е министърът на отбраната, мощно подкрепян от президента на републиката. Запитвали ли са се тези хора какви са рисковете пред онези чужденци, които са работели, а може би и още работят за България. В политически план от предадените досиета сигурно ще се стъкми някой скандал. Той ще трае два-три дни и ще отшуми. Въпросът ни е: „Заслужава ли си?“.

Заслужава ли си заради нечииполитически амбиции хора да се излагат на риск? Заслужава ли си военното разузнаване да бъде оголено сега, когато отвсякъде тегнат заплахи, но и за в бъдеще? Защото кой ще се реши да сътрудничи на България, когато знае, че утре някой Ненчев може да го разобличи?

Решението на министъра на отбраната е безотговорно, непрофесионално и срамно. Ние от БСП лява България ясно заявяваме своето несъгласие с него и се присъединяваме към предупрежденията, които Асоциацията на военните разузнавачи непрестанно, от месеци, се опитват да отправят към властите и лично към министър-председателя.

Оставате глухи за тях, така както не чувате основателните притеснения на военни и полицаи по повод т.нар. „пенсионна реформа“. Въобще затворили сте очи и уши за проблемите в сигурността и затова носите огромна отговорност. Ако бяхте посветили понеедна десета от енергията, която харчите по темата с досиетата, за да се погрижите за днешните полицаи и военнослужещи, може би нямаше да сме свидетели на протести и масови напускания.
           
Колкото до досиетата - ако наистина искате да прочетем и затворим тази страница; ако наистина желаете да приключим темата и да продължим напред – то време е да скършим монопола върху истината, установен от комисията по досиетата и темата да се върне в парламента. Парламентарната група на БСП лява България е готова да предложи законопроект, който да преобразува комисията в исторически институт, където извън политическото злободневие досиетата да бъдат четени и изследвания. Нека вместо комисия по досиетата да чете историята, комисия от историци да чете досиетата.
           
Приемете тази декларация като призив за здрав разум. И приемете този призив, защото все по-упорито се насажда впечатлението, че понеже нямате визия за бъдещето, настоявате да се мразим за миналото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 15158 |02.06.2015 НК забранява порното в България, закон го разрешава . 7| 4372 |27.05.2015 Мерджанов: Спокойствието на българите не трябва да е заложник на управляващите . 6| 6216 |25.05.2015 Мерджанов: Гърмен показа, че всяка искра може да избухне . 7| 4495 |22.05.2015 Мерджанов: Благодарение на кирилицата нас ни има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads