Реклама / Ads
8| 5164 |02.12.2015 НОВИНИ

Мерджанов: Няма пари за елементарното функциониране на сигурността

.
Атанас Мерджанов
„Въпреки големите цели, които си поставя ДАНС под ръководството на министър-председателя, са необходими средства за елементарното функциониране на един от най-важните органи на сигурността на България”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна.

Според него, става вече традиция при управлението на ГЕРБ бюджетът на тази агенция да се намалява. Той припомни, че през 2009 г. е бил съкратен с около 40%. Мерджанов акцентира и върху необходимостта от средства на Национален терористичен център, а и за PNR-данни. „Защо е това упорство, когато правителството има нужда да завиши бюджета само на НСО с 2.5 млн. лв. Не е сметнато да се укрепи с допълнителни средства капацитетът на „Гранична полиция”, на телефон 112, нито на служба „Военна информация”, коментира той. По неговите думи на фона на това, което се случва в Европа и света, не се отпускат елементарни финансови средства, които са необходими за най-важния орган – за сигурността. 


„Така предлаганият бюджет на ДАНС реално няма приоритети и програми, които да са финансово подкрепени. Без пари за сигурност, не мислите за спокойствието на хората, за осигуряване работата на служителите от сектора. Искате България да зависи от принадлежност към пакт, коалиция или развити страни. БСП е против намаляване бюджета на ДАНС”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Той обясни, че средата за сигурност налага конкретни цели на бюджета и попита: „Превенция на тероризма не трябва ли да е приоритет? Информационно обезпечаване и анализ за проблема с бежанската вълна не трябва ли да е приоритет? Защо не е изведен основен приоритет "защита от посегателства, създаващи опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единство на нацията". Той припомни, че в бюджета на МВР също няма изведени приоритети.

 

Янков подчерта, че като институция ДАНС има задача за мониторинг и въздействие по отношение "противодействие на корупцията във висшите етажи на държавната власт" и попита в този мандат не е ли приоритет. По неговите думи при гласуването на Бюджет 2015 прогнозата за 2016-та е 107 924 хил. лв., а сега се предлагат 97 324 хил. лв. „Защо? Мислите, че предстои време на спокойствие и сигурност?”, коментира Янков.


„Искаме увеличаване бюджетите на агенция „Разузнаване” и ДАНС, защото тези агенции са отговорни за защитата на националната ни сигурност”, заяви народният представител Филип Попов. Той не отрича необходимостта от повече средства за НСО, но според него е нелогично да бъде увеличен само този бюджет, защото тази служба няма функция по превенция на терористични актове и посегателства върху националната ни сигурност. „Редувате и си късате ризите за партньорите ни от НАТО, защита на Европейските ценности, но как ги защитавате и си изпълнявате задълженията с такъв бюджет в тази обстановка. Никак!”, категоричен е Попов.

Според Филип Попов в тази кризисна за света, Европа и България обстановка, където необходимостта от превенция от получаване на надеждни разузнавателни данни е крайно наложителна, бюджетът на агенция „Разузнаване” не е мръднал, а от тях се иска разузнавателна дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6744 |02.12.2015 Адв. Симеонов: Комисия няма право да отнема имуществото на Цв. Василев . 1| 4275 |01.12.2015 Споко! Няма бомба на летището . 6| 4044 |01.12.2015 Миков: С предложенията на управляващите няма смисъл от съществуването на НЗОК . 1| 5807 |01.12.2015 НОИ взема пари за пенсии без създаден фонд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads