Реклама / Ads
2| 2782 |14.08.2023 НОВИНИ

За местния вот ЦИК поиска от ”Информационно обслужване” данни за секциите с машинно гласуване

.
За местния вот ЦИК поиска от ”Информационно обслужване” данни за секциите с машинно гласуване Източник: БГНЕС
Във връзка с предстоящите местни избори на 29 октомври Централната избирателна комисия е поискала от ”Информационно обслужване” данните за броя на избирателните секции с машинно гласуване за всяка община поотделно от проведените на втори април тази година парламентарни избори.
 

Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК. Тогава секциите в страната бяха малко над 11800, а тези с машини – 9366.

 

ЦИК изпрати писмо до печатницата на БНБ с предложение да започне процеса по изработка на необходимите 50 000 ролки за машинно гласуване. Секретарят на Комисията Севинч Солакова поясни: 

 

"Като имат предвид изискванията и спецификацията на хартията за гласуване с машини, посочени от производителя на СУЕМГ (Специализираните устройства за машинно гласуване - бел. ред.), при производството на хартията да се има предвид при идентифициран остатък от под 5% от ролката, СУЕМГ да извежда съобщение за необходимост от смяна на хартията".

 

В разгара на летните отпуски и в намален състав по тази причина Централната избирателна комисия продължава с подготовката на предстоящите местни избори на 29 октомври.

 

Доклади по административни преписки по различни текущи въпроси бяха акцентът в днешния дневен ред на заседанието - напълно рутинно и без ключови точки в него. То беше ръководено от Цветозар Томов, който замества тази седмица председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която също е в отпуск.

 

Доклади по административни преписки представи на колегите си заместник-председателят на Комисията Емил Войнов. Той уточни за Българското национално радио, че след около един месец ще бъде ясен броят на секциите с над 300 избиратели и съответно броят на тези с машини за гласуване.

 

Съгласно приетата хронограма ЦИК публикува списък с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях не по-късно от 48 дни преди изборния ден, тоест 10 септември, а не по-късно от 45 дни преди изборния ден кметът на общината определя местата за обявяване на избирателните списъци и уведомява за това Общинската избирателна комисия.

 

Съгласно Изборния кодекс избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

 

На парламентарните избори на втори април 2023 година в страната бяха разкрити 11 818 секции, без подвижните урни, секциите, разкрити в лечебни и социални заведения, секциите на плавателни съдове и в местата за задържане. 9366 бяха секциите с машинно гласуване. 

 

Рубриката "Въпроси и отговори" на сайта на ЦИК дава полезна информация. Например как хората да се регистрират за гласуване на местните избори 2023 г. по настоящ адрес.

 

При избори за общински съветници и за кметове, ако избирателят има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

 

Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 


Иначе, сред последните, взети от ЦИК решения във връзка с вота на 29 октомври, са тези за реквизити и начин на защита на печатите на общинските, секционните и подвижните секционни избирателни комисии, както и за определяне на броя на мандатите за общински съветници при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове.

 

Общинската избирателна комисия в срок до 11 септември определя броя мандати за общински съветници за съответната община, които следва да бъдат разпределени в изборите.


Броят на мандатите за общински съветници се определя в зависимост от броя на населението на общината към 4 август 2023 г. – това е датата на обнародване на указа на президента Румен Радев за насрочване на изборите. при население на общината до 5000 души съветниците са 11.

 

За Столичната община са най-много – 61. При население на общината до 160 000 души – 41 съветници, при население на общината до 30 000 души – 21 съветници и така нататък. 

 

ЦИК продължава и с утвърждаването на нова порция от десетките образци на изборни книжа за произвеждане на изборите – заявления за регистрация на наблюдатели, удостоверение за наблюдател, удостоверение за анкетьор, удостоверение за застъпник и други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2590 |14.08.2023 Безмилостната битка за местния вот: Отцепници и местни лидери раждат партии на конвейер . 8| 2555 |11.08.2023 Байдън поиска от Конгреса над 13 млрд. долара спешна помощ за Украйна . 8| 2896 |07.08.2023 Само това ли? ПГ на ГЕРБ-СДС поиска оставката на Вежди Рашидов като председател на Комисията по култура в НС . 6| 2740 |07.08.2023 Протестиращи срещу насилието във Варна поискаха оставката на Вежди Рашидов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads